flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У господарському суді Кіровоградської області обговорили результати роботи у I півріччі 2013 року

06 серпня 2013, 09:32

 25 липня 2013 року в господарському суді Кіровоградської області відбулися збори суддів за участю начальників структурних підрозділів, під час яких було підведено підсумки роботи господарського суду за перші шість місяців 2013 року.

На початку засідання до присутніх звернувся голова господарського суду Балик В.М. з доповіддю про підсумки роботи суду в I півріччі 2013 року та завдання на майбутній період.

У своєму виступі, оцінюючи роботу за минуле півріччя, голова суду звернув увагу на зменшення кількості звернень по майже всім категоріям спорів. Як і в попередні звітні періоди, у структурі вирішених спорів продовжують залишатись найбільш численними майнові спори, що виникають при виконанні господарських договорів, що становить 60 % від загальної кількості розглянутих справ.

Як зазначив Володимир Михайлович, одним із пріоритетних напрямків роботи господарського суду залишається якість здійснення правосуддя і на цьому шляху досягнуто помітні результати. Так, за підсумками роботи у звітному періоді процент змінених та скасованих процесуальних документів становив 2,7 % до загального числа постановлених судових рішень, які підлягають оскарженню, тоді як за результатами роботи в І півріччі 2012 року цей показник становив – 3 %.

Володимир Балик наголосив, що враховуючи зменшення кількості позовів, що надходять до суду, суддям господарського суду слід постійно спрямовувати зусилля на забезпечення безпомилкового здійснення правосуддя та відправлення ефективного судового процесу, що підвищуватиме рівень довіри суб’єктів господарювання до господарського суду Кіровоградської області.

Водночас голова суду акцентував увагу суддів на необхідності єдності судової практики, яка б мала чітку визначеність у застосуванні правових норм, була стабільною і зрозумілою не тільки суддям, а й іншим учасникам судового процесу. Постійно повинен проводитися ретельний та змістовний аналіз практики розгляду господарським судом справ з детальним дослідженням підстав і причин скасування судових рішень, виявленням проблемних питань, які виникають при розгляді спорів.

Окремо у доповіді Володимир Михайлович зупинився на питаннях, що стосуються роботи з кадрами, організації навчання та підвищення кваліфікації суддів і працівників апарату, а також заходах, що вживаються для інформаційно-технічного удосконалення роботи господарського суду.

«Упродовж І півріччя 2013 року проводилась необхідна робота по розгляду звернень (пропозицій, заяв, скарг) як фізичних, так і юридичних осіб. Всі отримані звернення господарським судом розглянуті у встановлений законодавством строк» - повідомив головуючий на зборах.

Підсумовуючи результати роботи, голова суду зазначив, що в цілому господарський суд Кіровоградської області справився на належному рівні з виконанням поставлених завдань, при цьому він висловив сподівання, що і надалі всі працівники суду докладатимуть максимум зусиль для досягнення кращих показників у роботі, і наступне півріччя 2013 року буде більш результативним.

Також, серед запланованих питань присутні на зборах заслухали звіти про роботу керівника апарату господарського суду, стан використання бюджетних коштів і фінансове забезпечення суду, підсумки роботи комітетів з конкурсних торгів та конкурсної комісії господарського суду тощо.

Всі присутні на зборах взяли участь в обговорені доповідей, за результатами якого сформовано завдання на майбутній період та визначені пріоритетні напрямки в роботі господарського суду у II півріччі поточного року.