flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась чергова оперативна нарада суддів

21 серпня 2013, 17:33

 Під час чергової оперативної наради суддів господарського суду Кіровоградської області, яка відбулася 20 серпня 2013 року, поміж питань порядку денного розглянуто стан дотримання строків при направленні процесуальних документів до ЄДРСР за період з 12 по 16 серпня 2013 року, причини скасувань та змін рішень (ухвал) господарського суду в апеляційному і касаційному порядку, організацію роботи суддів щодо своєчасного оформлення рішень, ухвал, постанов за період з 5 по 9 серпня 2013 року, інші.  

Також заслухано інформацію, підготовлену суддею господарського суду про результати аналізу практики вирішення  судом у ІІ півріччі 2012 року спорів, пов’язаних з укладанням, зміною та розірванням договорів.

Доповідаючи з цього питання суддя зазначив, що у звітному періоді розглядалися спори, пов’язані із зобов’язанням укласти договір, про зміну, розірвання договорів.

Кожну з категорій спору  доповідач охарактеризував із зазначенням конкретних справ та особливостей їх розгляду. Протягом вказаного періоду не розглядались справи про укладання договорів, пов’язаних з орендою державного та комунального майна, проте поширеними були позови про розірвання договорів оренди.

Виникнення спорів у справах, пов’язаних із орендними відносинами зумовлені порушенням стороною договору своїх зобов’язань, зокрема щодо сплати орендної плати. Випадки відмови у задоволенні позовів про розірвання договорів аргументуються відсутністю доказів, які б підтверджували викладені в позовах факти.

Підсумовуючи дане узагальнення доповідач зазначив, що практика вирішення господарським судом Кіровоградської області спорів, пов’язаних з укладанням, зміною та розірванням договорів показала, що в цілому у суддів сформована стала судова практика, проблемних чи спірних питань з розгляду справ дослідженої категорії не виникало. 

У ході роботи оперативної наради голова суду Володимир Михайлович Балик зупинився на питанні забезпечення своєчасного та ефективного відправлення правосуддя.

Ознайомивши суддів із даними статистичного бюлетеня господарських судів України за І півріччя 2013 року він зазначив, що тема якості розгляду справ є стратегічно важливою і основним завданням постає оперативний їх розгляд. Тому суддям необхідно з усією відповідальністю поставитись до організації та планування своєї роботи, велику увагу приділяти самоосвіті, розробити і впровадити нові дієві форми навчання, – підкреслив очільник суду.

Надану інформацію учасники оперативної наради взяли до відома.