flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Кіровоградської області продовжує впроваджувати новітні технології, пов’язані з інформатизацією судів

09 вересня 2013, 17:52

 Сьогодні в Україні стрімко впроваджується ідея електронного судочинство, яка має на меті зробити максимально прозорим і швидким доступ громадян до правосуддя, забезпечувати оперативне отримання ними необхідної інформації при цьому широко використовуючи інформаційні технології.

Необхідні заходи для реалізації цих завдань передбачені в Концепції галузевої програми інформатизації судів загальної юрисдикції та інших установ судової системи, яка розроблена Державною судовою адміністрацією України.

Так, низка сучасних технологій успішно діє у господарському суді Кіровоградської області. Однією з таких, яка була чи не найпершою, можна вважати  функціонування електронного документообігу, реалізованого в зручній комп’ютерній програмі –  «Діловодство спеціалізованого (господарського) суду», що дало можливість виготовляти, вести облік, зберігати документи в електронному варіанті та без зволікань надсилати процесуальні документи у судових справах до Єдиного державного реєстру судових рішень, де з ними можуть ознайомитись усі бажаючі, зокрема через Інтернет або Інформаційний кіоск, встановлений на першому поверсі приміщення суду. 

Згодом перейшли і  на автоматизований розподіл справ між суддями, який здійснюється з додержанням принципів вірогідності та черговості, а також з урахуванням ступеня завантаженості кожного судді, його робочого календаря і категорії спору.

На початку нинішнього року, із набранням чинності нової редакції Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» для судів господарської юрисдикції почала працювати автоматизована система визначення кандидатури арбітражного керуючого у справах про банкрутство, яка є невід’ємною підсистемою автоматизованої системи документообігу суду.

Червень ознаменувався запровадженням обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу. Поки що діє етап надсилання судовою установою зареєстрованим учасникам, які подали відповідні заявки, процесуальних документів в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Підготовлений господарський суд і до роботи в режимі відеоконференцзв’язку: в одному із залів встановлено обладнання для проведення судових засідань шляхом відеоконференції. Ця новація ще не випробувана на практиці, проте очікується її застосування під час проведення процесуальних дій, при взаємодії з іншими судами, державними органами й установами.

У господарському суді Кіровоградської області постійно збільшується і модернізується набір послуг, які надаються електронними каналами. Не останнє місце тут посідає веб-ресурс суду, на якому систематично, враховуючи інтереси в отриманні тієї чи іншої інформації відвідувачами та учасниками судового процесу, поповнюються новими матеріалами рубрики.

Нещодавно удосконалено рубрику «Списки справ, призначених до розгляду» на офіційному веб-сайті господарського суду Кіровоградської області, яка раніше вміщувала списки справ, сформовані на найближчий черговий тиждень. Відтепер ця актуальна інформація автоматично поновлюється із бази даних  комп’ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду» і тим самим   надає вільний доступ представникам сторін до повного та достовірного відображення відомостей про судові засідання.

Прагнучи забезпечити ефективну комунікацію сторін із судом та  використовуючи при цьому нові технології, крок за кроком господарський суд перелаштовується на електронне правосуддя. Заплановані та широко обговорюються й інші нововведення, впровадження яких залишається питанням часу.