flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В господарському суді досліджено та обговорено питання оперативності вирішення спорів впродовж серпня поточного року

25 вересня 2013, 14:37

 На оперативній нараді суддів, яка відбулася 24 вересня поточного року, серед інших організаційних питань обговорена інформація щодо стану дотримання суддями процесуальних строків розгляду справ позовного провадження (без врахування справ про банкрутство) в серпні 2013 року.

Голова суду Балик В.М. констатував, що у звітному місяці, як і у попередні періоди, всі справи позовного провадження вирішені в межах строків, передбачених процесуальним законодавством. Порушень не виявлено. Також всі процесуальні документи, постановлені у серпні поточного року, своєчасно виготовлені та надіслані адміністратору Єдиного державного реєстру судових рішень та учасникам судового процесу.

„Це означає, що одне із фундаментальних прав людини – право на судовий захист її інтересів, у тому числі майнових, в нашій області з боку господарського суду забезпечується” , – відмітив очільник суду.

Водночас голова суду звернув увагу суддів на те, що серед досліджених справ біля 23% становлять справи при розгляді яких за клопотаннями сторін продовжувався їх розгляд на строк до 15 днів у відповідності до вимог частини 3 статті 69 Господарського процесуального кодексу України.

Також статистичні дані свідчать, що мають місце випадки, коли при розгляді справи господарський суд вимушений застосовувати норми процесуального законодавства, які передбачають розгляд справи заново.

Так, у зв’язку із залученням до участі у справі іншого відповідача, а також прийняттям позовної заяви третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, розгляд справи починався спочатку у 6 справах, що становить 8 % від загальної кількості розглянутих у серпні справ позовного провадження.

У 8 судових справах, або 10 % до числа досліджених, у процесі розгляду здійснювалася заміна складу суду, що також слугувало підставою для розгляду справи з самого початку, а отже спочатку починався і перебіг строку вирішення спору.

Зрозуміло, що у всіх зазначених випадках перевищення встановленого частиною першою статті 69 ГПК строку вирішення спору відбулося з причин не залежних від суддів у провадженні яких перебували відповідні справи. Проте голова суду наголосив, що не зважаючи на вказану обставину суддям все ж таки варто вживати заходів по удосконаленню розгляду справ стосовно їх тривалості.

З цією метою було запропоновано в ухвалі про порушення провадження у справі роз’яснювати сторонам наслідки нездійснення ними процесуальних дій, зокрема, дій по доведенню певних конкретних обставин, своєчасним наданням належних і допустимих доказів тощо. Все це надасть можливість вирішувати спори у встановлені строки та підвищити рівень відправлення правосуддя.

„Беззаперечно правосуддя має бути швидким, але не поспішним, – застережив Володимир Михайлович, – бо останнє може привести до негативних результатів. Тому нам в роботі необхідно підтримувати здоровий баланс між кількісними показниками та якістю судових рішень”.