flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під час навчання суддями господарського суду розглянуто тему «Деякі проблеми, які виникають при розгляді справ, пов’язаних з корпоративними правовідносинами»

30 вересня 2013, 18:00

            Деякі проблеми, які виникають при розгляді справ, пов’язаних з корпоративними правовідносинами

З такою темою виступила суддя господарського суду Кіровоградської області під час чергового навчання суддів.

Зокрема, доповідачем акцентовано  увагу на проблемах, які виникають при застосуванні положень статей 144 Цивільного кодексу України, 52 Закону «Про господарські товариства» в частині корпоративних санкцій, однією з яких є виключення учасника товариства з обмеженою відповідальністю із числа засновників у зв’язку із порушенням його обов’язку щодо внесення коштів до статутного капіталу товариства.

Суддею зазначено, що гостро постає проблема реалізації згаданої санкції на практиці під час вирішення відповідних категорій спорів, адже норма права щодо виключення недобросовісного учасника на підставі рішення суду не має єдиної практики застосування.

Продовжуючи дану тему лектор зупинилась на офіційному тлумаченні Конституційним Судом України правових норм Закону «Про господарські товариства». Так, Судом роз’яснено, що в аспекті конституційного звернення положення ч. 4 статті 58 Закону «Про господарські товариства» з наступними змінами, згідно з якими «учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному капіталі», треба розуміти так, що при визначенні повноважності загальних зборів учасників ТОВ та результатів голосування за прийняття їх рішень ураховується кількість голосів учасників, визначена пропорційно розміру їх часток у статутному капіталі, що встановлений статутом товариства, незалежно від вартості реально внесених (сплачених) ними вкладів, тільки протягом першого року з дня державної реєстрації ТОВ.

Також під час навчання розглянуто  правову природу виключення учасника з товариства. Крім цього, суддя господарського суду назвала низку проблемних питань, які на сьогодні виникають при розгляді справ, пов’язаних з корпоративними правовідносинами і потребують законодавчого врегулювання.