flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На навчанні суддів господарського суду розглянуто тему „Про судову практику вирішення спорів із застосування законодавства про охорону навколишнього природного середовища”

30 жовтня 2013, 11:13

Про судову практику вирішення спорів із застосуванням законодавства про охорону навколишнього природного середовища доповідала суддя господарського суду на черговому навчанні.

Основною причиною виникнення спорів, пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища, є заподіяння шкоди державі внаслідок недотримання підприємствами, установами та організаціями вимог екологічного законодавства при здійсненні господарської діяльності.

У своєму повідомленні з вказаної теми суддя зупинилась на поняттях позадоговірна шкода або, як застосовують у теорії цивільного права,  „екологічна шкода”, розповіла якими нормами закону врегульовано відповідальність за її заподіяння, повідомила за яким принципом здійснюється встановлення розміру шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, розкрила низку інших проблемних питань.

Також суддею відмічено, що всі господарські спори даної категорії, залежно від об’єктів охорони навколишнього природного середовища та видів екологічних правопорушень, умовно можна поділити на декілька груп.

Зокрема це спори, пов’язані із забрудненням (засміченням) водних ресурсів, самовільним спеціальним водокористуванням без відповідного дозволу; спори, пов’язані із забрудненням (засміченням) земель відходами, самовільним зайняттям земельних ділянок та їх використання не за цільовим призначенням; із забрудненням атмосферного повітря наднормативними викидами; із знищенням та пошкодженням лісового фонду та земельних насаджень у населених пунктах без відповідного дозволу та спори, пов’язані із самовільним користуванням надрами. Найбільш чисельними є спори щодо відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення водного законодавства.

У ході навчання акцентовано увагу присутніх на судовій практиці з розгляду спорів щодо відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення водного законодавства та справ, пов’язаних з відшкодуванням шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства, яка зазнала  істотних змін у зв’язку із новими редакціями нормативно-правових актів.

    Суддею повідомлено про зміни стосовно викладення резолютивної частини рішення щодо розподілу грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, а також наведено практику розгляду вищезазначених спорів у господарському суді Кіровоградської області.