flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено чергове навчання суддів господарського суду Кіровоградської області

05 листопада 2013, 16:21

      Деякі проблемні питання нарахування штрафних санкцій та відсотків у справах, що виникають внаслідок порушення грошових зобов’язань розглянуто суддями господарського суду Кіровоградської області під час навчання, яке відбулось 4 листопада нинішнього року.

У своїй доповіді з вищезазначеної теми суддя зосередив увагу на визначенні розміру штрафних санкцій за порушення окремих видів господарських зобов’язань та практиці їх нарахування, стягненні пені за несвоєчасну поставку, одночасне стягнення з учасника господарських відносин, який порушив господарське зобов’язання за договором, штрафу та пені.

Зупинився доповідач на складних питаннях, пов’язаних із зменшенням пені в залежності від обставин справи, відповідальністю за порушення грошового зобов’язання.

Також у ході навчання присутніми вивчено висновки Верховного Суду України, викладені у постановах, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судових рішень у справах про відшкодування шкоди та спорах, що виникають із договорів страхування. При цьому досліджено застосування правових норм цивільного та господарського законодавства на основі постанов від 22.01.2013 №3-72гс12 та від 05.02.2013 №3-1гс13.