flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорення питання оперативності вирішення спорів впродовж жовтня поточного року

21 листопада 2013, 15:26

           Питання дотримання процесуальних строків перебуває на постійному контролі керівництва господарського суду, оскільки є одним із ключових при визначенні якості правосуддя.

Як і в попередні звітні місяці поточного року, протягом жовтня всі справи позовного провадження вирішенні в строки встановлені нормами Господарського процесуального кодексу України. Порушення при виготовленні та надісланні електронних копій судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень також відсутні.

Поміж тим, з липня 2013 року у господарському суді Кіровоградської області досліджуються справи, які були розглянуті з перевищенням строку вирішення спору, встановленого частиною першою статті 69 ГПК України на підставах передбачених законодавством (продовження строку вирішення спору відповідно до частини третьої статті 69 ГПК України, зміни складу суду, залучення до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, прийняття позовної заяви третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору).

Незважаючи на те, що у більшості випадків перевищення встановленого строку вирішення спору відбувалося з причин незалежних від суддів, у провадженні яких перебували відповідні справи, головою господарського суду Баликом В.М. неодноразово зверталась увага суддів на необхідності вжиття заходів по удосконаленню розгляду справ стосовно їх тривалості.

Оголошуючи 21 листопада 2013 року на оперативній нараді суддів інформацію про стан дотримання суддями процесуальних строків розгляду справ позовного провадження в жовтні 2013 року з наведенням статистичних даних, Володимир Михайлович повідомив, що робота по забезпеченню своєчасного правосуддя дає позитивні результати.

Так, порівнюючи показники останніх чотирьох місяців спостерігається зменшення відсотку кількості справ позовного провадження розглянутих з перевищенням двохмісячного строку вирішення спору на підставах передбачених законодавством.

Дане зменшення відбулось за рахунок зниження кількості справ при розгляді яких за клопотанням сторін продовжувався їх розгляд на строк до 15 днів у відповідності до вимог частини третьої статті 69 ГПК України.

Балик В.М. зазначив, що з метою забезпечення своєчасного, ефективного і справедливого вирішення господарських спорів на засадах верховенства права необхідно продовжити  роботу у цьому напрямку.