flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про практику застосування законодавства при розгляді справ про неплатоспроможність боржника у І півріччі 2013 року йшлося на черговій оперативній нараді суддів

27 листопада 2013, 10:40

      Про практику застосування законодавства при розгляді справ про неплатоспроможність боржника у першому півріччі 2013 року та виявлені при цьому проблемні питання доповіла на черговій оперативній нараді суддя господарського суду Кіровоградської області, якою здійснено узагальнення зазначеної категорії спорів.

Інформуючи присутніх з цього питання, суддею звернуто увагу на те, що з 19.01.2013 року набрала чинності нова редакція Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, а тому аналіз статистичних даних здійснювався відповідно за періоди з 01.01.2013 року по 18.01.2013 року, та окремо з 19.01.2013 року по 30.06.2013 року.

Загалом за перше півріччя нинішнього року суддями господарського суду Кіровоградської області винесено 340 судових актів у справах про банкрутство, що підлягають оскарженню.

 Крім того, розглянуто 59 справ про банкрутство, отримано 200 заяв у справах про банкрутство.

Також суддею проаналізовано причини повернення господарським судом без розгляду заяв про порушення справ про банкрутство, які пов’язані з тим, що на момент звернення заявники були не в повній мірі обізнані з вимогами нової редакції Закону щодо форми та змісту заяв про порушення справ про банкрутство.

Окремо доповідач зупинилась на характеристиці заяв про порушення справ про банкрутство за суб’єктним складом  та надала інформацію щодо кількості судових рішень, переглянутих вищими судовими інстанціями.

Так, відсоток скасованих/змінених процесуальних документів у справах про банкрутство за вказаний вище період, по відношенню до кількості актів, які підлягають оскарженню, прийнятих суддями господарського суду незначний, що свідчить про досить сталу практику застосування Закону  про банкрутство попередньої редакції, та, здебільшого, правильне застосування суддями норм матеріального і процесуального законодавства при розгляді справ досліджуваної категорії. 

Продовжуючи дане узагальнення доповідач зазначила, що у зв’язку із значними зміни в законодавстві про банкрутство, період який аналізується є перехідним і визначальним для формування нової практики, адже на розгляді суддів з’явились справи нових категорій, які раніше не були підвідомчі господарському суду Кіровоградської області. Суддею досліджено також низку проблемних питань, які виникали під час розгляду справ про банкрутство протягом першого півріччя 2013 року. 

У ході роботи оперативної наради суддями господарського суду Кіровоградської області розглянуто і  інші питання порядку денного.