flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Деякі питання практики застосування статті 121-2 Господарського процесуального кодексу України обговорили судді господарського суду у ході навчання

17 грудня 2013, 16:01

    Деякі питання практики застосування статті 121-2 Господарського процесуального кодексу України обговорили судді господарського суду Кіровоградської області у ході навчання.

Зокрема, присутніми проаналізовано практику розгляду господарським судом скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби за поточний рік і взято до уваги правові позиції апеляційної та касаційної інстанції у відповідних справах.

У своїй доповіді з вказаної теми, суддя акцентувала увагу на тому, що при наявності обґрунтованих підстав, у порядку ст. 121-2 ГПК України, господарським судом можуть бути визнані неправомірними (незаконними) дії державного виконавця по винесенню ним постанов, актів, які передбачені Законом України «Про виконавче провадження» та одночасно скасовані вказані документи, як незаконні, за умови, що документи, винесені державним виконавцем у межах виконання певного виконавчого провадження, впливають на права та обов’язки сторін.

Також доповідачем відзначено, що інші акти, які приймаються державними виконавцями, зміст яких не передбачений ані Законом України «Про виконавче провадження» та відповідної до нього Інструкції, ані іншими законами та які не породжують прав та обов’язків сторін, не можуть бути скасовані в порядку розгляду скарг на дії органу ДВС (ст. 121-2 ГПК України), в зв’язку з чим у цій частині скарг заявнику слід відмовляти в їх задоволенні.