flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У господарському суді Кіровоградської області проведено чергову оперативну нараду суддів

19 грудня 2013, 12:48

       У господарському суді Кіровоградської області проведено нараду із суддями, на якій розглянуто заплановані питання порядку денного.

Так, під час оперативної наради суддями здійснено аналіз причин скасувань рішень господарського суду в апеляційному порядку по двом справам та взято до уваги правові позиції, викладені в постановах вищої інстанції.

Окрім того, головуючим зазначено, що за результатами проведеного вивчення організації роботи суддів щодо своєчасного оформлення рішень, ухвал, постанов, винесених господарським судом за попередній тиждень 2013 року, порушень строків не виявлено, а це, в свою чергу, свідчить про якісне виконання запланованих заходів, які спрямовані на покращення організації з розгляду судових справ.

Також господарським судом вчасно здійснено  направлення до Єдиного державного реєстру судових рішень процесуальних документів, які ухвалені у справах за період з 09.12.2013 по 13.12.2013 та підлягають направленню до ЄДРСР не пізніше наступного дня.

Суддями господарського суду приділено увагу і традиційним питанням щотижневих оперативних нарад – аналізу кількості вирішених справ, винесених окремих ухвал, повідомлень та кількості скасованих/змінених процесуальних документів; моніторингу законодавчої і нормативно-правової бази.

У ході оперативної наради суддями також обговорено практику вирішення господарським судом спорів, пов’язаних із застосуванням законодавства за порушення грошових зобов’язань, розглянутих у І півріччі 2013 року та виявлені при цьому проблемні питання.

Зокрема, проаналізовані питання застосування господарським судом у вказаних вище спорах позовної давності, визначення моменту виникнення прострочення зобов’язання та періоду нарахування відсотків річних, інфляційних втрат і штрафних санкцій. Поряд з цим, судді детально зупинились на неоднаковому застосуванню окремих положень чинного законодавства, результатах апеляційного та касаційного перегляду судових рішень у справах зазначеної категорії.

За підсумками оперативної наради суддів прийняті відповідні рішення.