flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Право перевізників, які здійснюють перевезення пасажирів у режимі маршрутного таксі, на отримання компенсаційних виплат підтверджено господарським судом

28 березня 2014, 14:11

До господарського суду звернулась Кіровоградська міська рада з позовом про оскарження рішення Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

У вказаному рішенні йдеться про те, що Кіровоградська міська рада порушує приписи, вміщені у п. 3 ст. 50, абз. 8 ч. 2 ст. 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції». 

Так, згідно рішення органу місцевого самоврядування № 2905 від 03.12.2009 «Про затвердження Порядку розрахунку компенсаційних виплат за рахунок субвенцій з державного бюджету підприємствам електро- та автомобільного транспорту м. Кіровограда за пільговий проїзд окремих категорій громадян» надано компенсаційні виплати за перевезення пільгових категорій пасажирів виключно перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів у звичайному режимі руху. 
Територіальним відділення Антимонопольного комітету України у ході проведених досліджень встановлено, що в м. Кіровограді жодному перевізнику, який виконує перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування в режимі маршрутного таксі, витрати внаслідок перевезення пільгових категорій споживачів не відшкодовуються, а це, в свою чергу, створює окремим суб’єктам господарювання дискримінаційні умови діяльності порівняно з конкурентами.
Внаслідок цього Кіровоградську міську раду зобов’язано у двомісячний строк припинити зазначене порушення законодавства про захист економічної конкуренції, шляхом внесення відповідних змін до рішення  № 2905 від 03.12.2009.
Зі свого боку, Кіровоградська міська рада надала пояснення, що перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів у режимі маршрутного таксі отримують додаткові кошти за рахунок більшого розміру тарифів, які використовуються на компенсацію пільгових перевезень. 
Господарський суд Кіровоградської області після всебічного розгляду правових позицій обох сторін у справі встановив, що ненадання виплат за пільгове перевезення громадян перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів у режимі маршрутного таксі, порушує положення ст.ст. 29, 37 Закону України «Про автомобільний транспорт» та абз.8 ч. 2 ст. 15, п. 3 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», а  твердження Кіровоградської міської ради визнав безпідставним і необґрунтованим. Тому рішенням господарського суду від 06.11.2013 відмовлено у задоволені позовних вимог Кіровоградської міської ради.
Позицію господарського суду щодо захисту прав перевізників, які здійснюють перевезення пасажирів у режимі маршрутного таксі, на отримання компенсаційних виплат підтримано Дніпропетровським апеляційним господарським судом у постанові від 05.12.2013, якою рішення суду першої інстанції залишено без змін.