flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Кіровоградської області захищено права та законні інтереси мешканців, які входять до об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Луначарське"

27 березня 2014, 13:44

Об’єднання співвласників  багатоквартирного будинку «Луначарське», що знаходиться за адресою м. Кіровоград, вул. В.Чорновола, 10, звернулося до господарського суду Кіровоградської області із позовною заявою до Кіровоградської міської ради та приватного підприємства "Титан-Кір" про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

Підставами для звернення до суду мешканців будинку стало те, що Кіровоградська міська рада рішенням № 2541 передала приватному підприємству  "Титан-Кір"  в оренду строком на 25 років земельну ділянку загальною площею 340,27 кв.м. по вул. Луначарського (тепер вул. В.Чорновола між будинками № 12/1 та № 8/2) під розміщення  адміністративно-комерційного комплексу за рахунок земель житлової та громадської забудови.

На підставі зазначеного рішення між Кіровоградською міською радою та ПП "Титан-Кір" 08.09.2010 укладено договір оренди землі № 213а, який об’єднання співвласників  багатоквартирного будинку "Луначарське" і просило суд  визнати недійсним.

Позивач, зокрема, стверджував, що договір оренди землі № 213а фактично позбавляв ОСББ "Луначарське" частини присадибної ділянки, яка служить для обслуговування багатоквартирного житлового будинку та стає на заваді здійсненню законних прав позивача на отримання її у власність.

Господарський суд Кіровоградської області дослідивши доводи сторін і вивчивши матеріали судової справи прийняв рішення задовольнити позовні вимоги та визнати недійсним договір оренди земельної ділянки як такий, що не відповідає вимогам чинного законодавства, порушує права та законні інтереси ОСББ "Луначарське".

Крім того, господарським судом було встановлено, що  спірний договір оренди землі був укладений між Кіровоградською міською радою та приватним підприємством "Титан-Кір" майже через шість місяців після закінчення встановленого для укладення договору строку та майже через п’ять місяців після надання цієї земельної ділянки у власність ОСББ "Луначарське" рішенням від 15.04.2010 № 3456. Тобто договір оренди землі укладений на підставі рішення Кіровоградської міської ради, яке втратило свою силу.

З такими правовими позиціями місцевого суду першої інстанції погодився Вищий господарський суд України, скасувавши постанову апеляційної інстанції та залишивши у силі рішення господарського суду Кіровоградської області.