flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Кіровоградської області сформовано і направлено до Вищого господарського суду України статистичний звіт про результати розгляду судових справ за 2013 рік

10 січня 2014, 12:20

      Відповідно до наказу Вищого господарського суду України  Про затвердження статистично-облікової документації місцевих господарських судів України  № 59  від 05.12.2012 господарським судом Кіровоградської області підготовлений статистичний звіт про результати розгляду судових справ за 2013 рік.

Даний звіт сформовано за допомогою комп’ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду» і 3 січня нинішнього року направлено до аналітично-статистичного відділу управління організаційної роботи Вищого господарського суду України для належної організації ведення та аналізу судової статистики, підвищення якості судочинства.

Так, протягом року отримано 2357 заяв і справ, у тому числі 1687 позовних заяв. Варто зазначити, що у порівнянні із 2012 роком спостерігається збільшення статистичних даних серед розглянутих заяв і справ. У вказаному звітному періоді господарським судом ухвалено 3034 процесуальні акти, які підлягають оскарженню.

Позитивним є і те, що більшу частину з них розглянуто суддями господарського суду Кіровоградської області з винесенням рішення.

Загальний розмір сплаченого судового збору в державний бюджет  за 2013 рік становить 4 млн. 980 тис. 351 грн.

Як і в попередні звітні періоди, у структурі вирішених спорів найбільш численними залишаються майнові спори, що виникають при виконанні господарських договорів (61%  від загальної кількості розглянутих справ).

Переважну кількість справ даної категорії становлять спори, пов’язані із невиконанням або неналежним виконанням зобов’язань за договорами купівлі-продажу, у тому числі поставки товарів, робіт, послуг.

За результатами розгляду справ, в яких позивачами було заявлено майнові вимоги, присуджено до стягнення 1 млрд. 121 млн. 287 тис. грн.

Наступне місце посідають справи про банкрутство (12%), спори, які виникають із земельних відносин (11%) та заяви, які віднесені до інших не договірних спорів (7%). При цьому серед останніх є спори, що виникають із корпоративних відносин, визнання права власності, спонукання виконати або припинити певні дії, про відшкодування шкоди, повернення безпідставно набутого майна (коштів), витребування майна із чужого незаконного володіння, визнання незаконного акта, що порушує право власності, усунення перешкод у користуванні майном.

Крім того, за статистичними даними, господарським судом у 2013 році розглянуто справи зі спорів, пов’язаних із захистом права на об’єкти інтелектуальної власності, зокрема, захистом виключних прав.

Серед загальної кількості розглянутих господарським судом заяв 219 подані прокурорами, або їх заступниками, що на 58 заяв більше у порівнянні з 2012 роком. Основна кількість заяв прокурорів подано у майнових спорах, що виникають при виконанні господарських договорів – 109, або 50 % від загальної кількості заяв прокурорів.

Поміж інших заяв, поданих прокурорами – заяви у спорах, які виникають: із земельних відносин – 76, або 35%; при укладенні, зміні, розірванні договорів та визнанні їх недійсними – 23, або 11%; з інших недоговірних відносин – 9, або 4%; про банкрутство – 2, або 1%.

Окрім цього, даний статистичний звіт містить інформацію щодо характеристики  (за кількістю і видами) спорів за участю громадян-підприємців, а також спорів за участю суб’єктів підприємництва іноземних держав (у тому числі країн – учасниць СНД).

Зокрема, протягом 2013 року господарським судом Кіровоградської області розглянуто 201 справу за участю фізичних осіб-підприємців, серед яких винесено рішення  у 148 справах, припинено провадження  у 46 і залишено позовні заяви без розгляду в 7 справах.

З розглянутих справ у 142 випадках фізична особа-підприємець виступає відповідачем, у 47 – позивачем. Слід зазначити, що у 12 справах фізична особа-підприємець виступає і відповідачем і позивачем.

Також протягом вказаного періоду господарським судом Кіровоградської області розглянуто 4 справи за позовом суб’єкта господарювання держави – учасниці СНД та 1 справа за позовом суб’єкта господарювання іншої іноземної країни.

За результатами розгляду в трьох випадках заявлені вимоги було задоволено повністю, а в двох справах – частково.

Крім того, господарським судом припинено провадження в одній справі з вимогами до суб’єкта господарювання держави – учасниці СНД. Спори за участю суб’єктів господарювання іноземних держав виникли у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням зобов’язань за договорами поставки товарів.