flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про деякі новації у господарському суді Кіровоградської області для учасників судового процесу

21 січня 2014, 18:29

 Про деякі новації у господарському суді Кіровоградської області для учасників судового процесу

Звертаємо увагу учасників судового процесу!

 У господарському суді Кіровоградської області в порядку, встановленому процесуальним законом, відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» діє система відеоконференцзв’язку за допомогою якої учасникам судового процесу можуть брати участь у судовому засіданні.

Загалом відеоконференцзв’язок – це комп’ютерна технологія, що дозволяє організувати спілкування між людьми незалежно від їхнього місця розташування. Така телекомунікаційна система дозволяє бачити і чути одне одного, працювати над документами, обмінюватись інформацією в реальному часі.

Так, наприклад, якщо сторона, третя особа, прокурор, інший учасник судового процесу проживає в одному із районів області, або ж навіть є мешканцем іншої області, а розгляд справи відбувається у господарському суді Кіровоградської області, він може подати до загального відділу (канцелярії) вказаного суду клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у строк не пізніше як за сім днів до дня проведення цього засідання.

У свою чергу господарським судом Кіровоградської області не пізніше як за п’ять днів до дня проведення судового засідання вирішується питання щодо участі в ньому особи в режимі відеоконференції, про що виноситься ухвала, яка, до речі, не підлягає оскарженню і в якій вказано найменування суду (може бути обраний будь-який суд загальної юрисдикції), якому доручається забезпечити проведення відеоконференції.

Хід і результати процесуальних дій фіксується за допомогою технічних засобів відеозапису судом, який розглядає господарську справу, а носій відеозапису відеоконференції є додатком до протоколу судового засідання, що приєднується до матеріалів справи.

Варто зазначити, що використання системи відеоконференцзв’язку в судовому процесі, дозволить заощадити громадянам, що мешкають у віддалених населених пунктах значні кошти, потрібні для поїздок до суду.

Ще одним нововведенням для учасників судового процесу, яке запроваджено у господарському суді Кіровоградської області, є надсилання процесуальних документів в електронному вигляді.

Для цього потрібно створити поштову скриньку електронного суду, розміщену на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою mail.gov.ua. та подати до суду відповідну заявку, яку необхідно роздрукувати із вказаного вище веб-порталу. В результаті учасники судового процесу отримуватимуть на свою зареєстровану електронну адресу процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду.