flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась чергова оперативна нарада суддів господарського суду

29 січня 2014, 17:33

        28 січня 2014 року в господарському суді Кіровоградської області відбулась оперативна нарада суддів. Поміж розглянутих питань було обговорено узагальнення судової практики застосування суддями господарського суду Кіровоградської області статей 62, 63 Господарського процесуального кодексу України при здійсненні правосуддя за 2013 рік.

Так, доповідаючи з вказаного узагальнення суддею зазначено, що вирішуючи питання про прийняття позовної заяви відповідно до вимог ст. 61 ГПК України, судді застосовують вимоги ст. 62 та ст. 63 ГПК України та в установлених законом випадках відмовляють в прийнятті позовної заяви чи повертають позовну заяву без розгляду.

Загалом за статистичними даними до господарського суду Кіровоградської області в 2013 році надійшло 2357 заяв, справ, у тому числі 1866 позовних заяв, 45 заяв про порушення справи про банкрутство та 446 заяв у вже порушених справах про банкрутство, при прийнятті яких також можливе застосування вимог ст. 62 та 63 ГПК України.

Приймаючи до розгляду заяви, судді господарського суду виважено підходять до застосування вимог ст. 62 ГПК України і тому за період 2013 року відмовлено у прийнятті 61 заява, що становить 2,6% від загальної кількості заяв, що надійшли. Підставою для відмови в прийнятті зазначених заяв було те, що заява не підлягає розгляду в господарських судах України у 18 випадках і у 43 випадках у провадженні господарського суду перебувала справа зі спору між тими ж сторонами про той же предмет або було рішення цих органів з такого спору.

За результатами розгляду 2357 заяв у 2013 році суддями винесено 700 ухвал по статті 63 ГПК України та повернуто 700 заяв без розгляду, що становить 29,7% від загальної кількості заяв, що надійшло до господарського суду Кіровоградської області.

Доповідачем зазначено, що у 2013 році спостерігається зменшення загальної кількості відмов у прийнятті позовних заяв та повернутих без розгляду позовних заяв (32,3%)  у порівнянні із статистичними показниками за 2012 рік (39,8%).

Також суддею названо підстави для повернення позовних заяв без розгляду, найчастіше застосовувані впродовж 2013 року. Так, у 33 випадках позовну заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, в 23 ухвалах зазначено, що в позовній заяві не вказано обставини, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини. Найбільшу кількість становлять ухвали, в яких вказані причини: у 323 випадках не подання доказів сплати судового збору в установленому порядку та розмірі і не подання доказів надіслання відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів – 321 випадок.

Доповідаючи з вказаного узагальнення суддею відмічено покращення стану законності та обґрунтованості при винесенні суддями господарського суду ухвал про відмову у прийнятті позовної заяви та ухвал про повернення позовної заяви без розгляду в порівнянні з 2012 роком.

Якщо за результатами апеляційного перегляду судових рішень у 2012 році  кількість скасованих становить 0,3%, то за  період який узагальнюється – 0,1%.

Крім того, у ході наради голова суду Володимир Балик підкреслив, що за минулий тиждень суддями дотримано усіх необхідних строків при направленні процесуальних документів до Єдиного державного реєстру судових рішень. Заступник голови господарського суду Євгенія Наливайко звернула увагу суддів на необхідності постійно працювати у напрямку покращення якості розгляду судових справ.

Розглянуто також й інші питання порядку денного оперативної наради суддів господарського суду.