flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під час навчання судді вивчали постанову пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013 №14 «Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов’язань»

04 лютого 2014, 17:41

     З метою однакового і правильного розгляду господарськими судами справ зі спорів, пов’язаних із застосуванням законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов’язань, Пленум Вищого господарського суду України прийняв постанову, яка містить низку роз’яснень з вказаного питання.

       Так, під час чергового навчання суддів господарського суду Кіровоградської області розглянуто зміст даної постанови.

Зокрема, загальні питання застосування господарськими судами законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов’язань; стягнення пені за порушення грошових зобов’язань; стягнення інфляційних нарахувань на суму боргу; стягнення процентів річних від простроченої суми; деякі питання стягнення сум інфляційних нарахувань і процентів річних від простроченої суми.

Крім того, судді господарського суду обговорили питання, пов’язані із співвідношенням процентів річних і процентів за користування чужими коштами, а також стягнення інфляційних нарахувань і відсотків річних після прийняття судового рішення та застосування відповідальності за порушення грошових зобов’язань, визначених в іноземній валюті, у відносинах між резидентами України.

Всі вищенаведені проблемні моменти застосування законодавства роз’яснено в постанові. Поміж тим суддями взято до уваги заключні положення у яких зазначено, що дані роз’яснення не стосуються відносин, пов’язаних із стягненням коштів за вексельними зобов’язаннями.