flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддями господарського суду розглянуто деякі проблемні питання застосування нової редакції Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»

10 лютого 2014, 17:41

        Під час чергового навчання суддів господарського суду Кіровоградської області розглянуто проблемні питання застосування нової редакції Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Доповідаючи з цієї теми суддя підкреслила, що новою редакцією Закону про банкрутство розмежовано стадії прийняття заяви про порушення справи про банкрутство до розгляду та порушення провадження у справі, а також названо окремі проблемні моменти, які виникають при цьому.

Окрім того, суддями обговорено застосування частини 4 статті 10 Закону про банкрутство, яка регулює розгляд майнових спорів з вимогами до боржника.

Зазначена норма передбачає розгляд усіх майнових спорів з вимогами до боржника судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство. Доповідачем зазначено, що тривалий час існувало питання стосовного того, у порядку якого провадження господарський суд має розглядати такі спори – в межах справи про банкрутство чи в позовному провадженні.

На сьогодні роз’яснення цього питання міститься в Інформаційному листі Вищого господарського суду України  від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 «Про Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (у редакції від 22.12.2011 №4212- VI), на змісті якого суддя акцентувала увагу.

 Інше питання стосувалось кола осіб, що наділені правом брати участь у розгляді таких спорів та їх процесуального статусу.

Продовжуючи аналізувати зміни в законодавстві про банкрутство присутні на навчанні зупинились на проблемних питаннях, які потребують законодавчого врегулювання, зокрема, щодо правового статусу поточних і конкурсних кредиторів; порядку розгляду позовних вимог конкурсних кредиторів до боржника; можливості продовження строку ліквідаційної процедури.

Також з метою забезпечення однакового застосування нової редакції Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» суддями господарського суду Кіровоградської області окремо приділено увагу судовій практиці розгляду справ даної категорії.