flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарського суду Кіровоградської області під час навчання розглянули тему «Корпоративна природа відносин між акціонером і акціонерним товариством»

18 лютого 2014, 12:35

   Під час чергового навчання суддями господарського суду Кіровоградської області розглянуто тему«Корпоративна природа відносин між акціонером і акціонерним товариством». Суддя, яка доповідала із зазначеної теми, насамперед звернула увагу присутніх на дискусійному питанні щодо правової природи корпоративних відносин.

Зокрема, доповідачем висловлено позицію стосовно того, що корпоративні відносини поєднують в собі взаємопов’язані й взаємообумовлені організаційно-господарські та майново-господарські відносини, які існують у нерозривній єдності, а тому не можуть бути предметом регулювання різних галузей права – цивільного і господарського. Суддя відзначила, що проаналізувавши чинне національне законодавство можна дійти висновку –  корпоративні відносини за своєю правовою природою є особливим та специфічним різновидом господарських відносин, вони повинні регулюватися нормами господарського законодавства.

         Окрім цього, доповідач зупинилась на проблемних питаннях, пов’язаних із суб’єктами (фізичні, юридичні особи та держава) і об’єктами  корпоративних правовідносин (певні блага як майнового, так і немайнового характеру, з приводу яких суб’єкти вступають у ці відносини), змістом корпоративних правовідносин, а також підставами виникнення та припинення таких відносин.