flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Деякі питання практики застосування господарськими судами законодавства у справах, в яких заявлено вимоги про відшкодування збитків обговорено суддями господарського суду Кіровоградської області під час чергового навчання

24 березня 2014, 15:07

З метою забезпечення  правильного й однакового застосування законодавства суддями господарського суду Кіровоградської області під час чергового навчання обговорено оглядовий лист Вищого господарського суду України від 14.01.2014 №01-06/20/2014, в якому зазначено про деякі питання практики вирішених господарськими судами спорів у справах, пов'язаних із застосуванням законодавства про відшкодування збитків, судові рішення в яких переглянуто в касаційному порядку.

Суддями господарського суду розглянуто правові позиції, викладені у вказаному оглядовому листі, згідно з якими витрати на оплату юридичних послуг не є збитками у розумінні статті 623 Цивільного кодексу України та статті 224 Господарського кодексу України. 

Також у документі повідомляється про те, що безпідставне перерахування коштів не є втратами, які мають компенсуватися шляхом відшкодування збитків.

Щодо вирішення спорів про відшкодування збитків у вигляді упущеної вигоди, то Вищий господарський суд України зазначає, що  суди повинні дослідити, чи могли такі збитки бути реально понесені кредитором та чи вживав кредитор заходів щодо їх відшкодування.

Окремо на навчанні суддями проаналізовано роз’яснення, надані вищою інстанцією стосовно збитків, завданих державі внаслідок порушення приписів законодавства про охорону атмосферного повітря. Зокрема, такі збитки підлягають відшкодуванню за весь час роботи стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря за відсутності відповідного дозволу.