flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулися чергові збори суддів господарського суду Кіровоградської області за участю начальників структурних підрозділів, на яких підбито підсумки роботи за минулий рік

06 березня 2014, 11:44

        28 лютого 2014 року в господарському суді Кіровоградської області проведено чергові збори суддів за участю начальників структурних підрозділів.

         Із доповіддю про підсумки роботи господарського суду за 2013 рік та завдання на майбутній період перед присутніми виступив голова суду Володимир Михайлович Балик. Зокрема, він зазначив, що у звітному періоді актуальним для  господарського суду було питання єдності судової практики, а тому впродовж року судом неодноразово надсилались звернення до Дніпропетровського апеляційного господарського суду України із проблемними питаннями, які потребували роз’яснень щодо застосування деяких норм законодавства.

Окрім цього, увагу присутніх звернено на тому, що протягом минулого року у зв’язку із введенням в дію нових законодавчих та інших нормативних актів, які безпосередньо стосувалися як здійснення правосуддя господарським судом, так і адміністративної роботи, керівництвом, а також апаратом суду здійснено низку організаційних та адміністративно-розпорядчих дій, направлених на створення належних умов для вирішення правових спорів на засадах верховенства права.

Так, з метою  приведення діловодства до вимог Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” в редакції чинній з 19 січня 2013 року та Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство в господарському суді видано необхідні накази, якими врегульована значна кількість питань. Також цілий пакет наказів видано на виконання нововведеної Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації від 20.02.2013 за №28.

Продовжуючи доповідь, голова суду окремо зупинився на статистичних показниках роботи господарського суду в 2013 році підкреслюючи при цьому наявність позитивних змін, зокрема щодо збільшення основних кількісних показників розгляду справ.

У структурі розглянутих справ, як і в попередні роки, найбільш численними були майнові спори, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, наступне місце займали справи про банкрутство та спори, що виникають із земельних відносин.

Крім того, протягом 2013 року господарським судом розглянуто договірні та переддоговірні спори, інші заяви та справи, пов’язані із застосуванням антимонопольного та природоохоронного законодавства, захистом права власності, корпоративними відносинами, захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності. 

Оцінюючи підсумки роботи у минулому році, голова суду звернув увагу і на якість здійснення правосуддя. Так, за підсумками 2013 року з урахуванням корегування показників за результатами касаційного провадження, за якими скасовано постанову апеляційного суду і залишено в силі рішення місцевого суду, процент змінених та скасованих процесуальних документів становить 2,2%.  За результатами роботи в 2012 році цей показник  також становив 2,2% .

В.М. Балик відзначив стабільну роботу господарського суду, адже  впродовж трьох останніх років у рейтингу місцевих судів господарської юрисдикції за показником якості вирішених справ господарський суд Кіровоградської області займає місця у першій трійці. Щодо минулого року, то суд посів 3-є місце разом із господарськими судами Чернігівської та Вінницької областей.

Узагальнюючи проведену роботу протягом 2013 року голова суду зазначив, що у звітному періоді господарським судом на адресу керівників підприємств і державних установ направлено 71 окрему ухвалу та 9 повідомлень.

Також велика увага приділялась технологічному удосконаленню діяльності господарського суду. Зокрема, торік запроваджено автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, забезпечено функціонування системи „Електронний суд” в частині надсилання судом учасникам судового процесу процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді, впроваджено систему відеоконференцзв’язку.

Крім того, господарським судом постійно проводилась робота з Державним підприємством „Інформаційні судові системи” у напрямку удосконалення програмного забезпечення суду та налагодження спільної роботи з метою виявлення та усунення недоліків, які виникали при функціонуванні програмних продуктів. Так, у минулому році на адресу ДП „ІСС” направлено 11 офіційних листів із зауваженнями та пропозиціями щодо роботи у комп’ютерній програмі „Діловодство спеціалізованого суду”.

Протягом звітного року приділялась значна увагу організаційним питанням та роботі з кадрами, забезпечувалась участь суддів, працівників апарату суду у заходах з підвищення кваліфікації.

Здійснювалося робота і по узагальненню практики застосування законодавства. Окрім цього, Вищому господарському суду України та Дніпропетровському апеляційному господарському суду надано узагальнену інформацію з окремих категорій спорів на 10 запитів;  підготовлено та направлено іншу запрошувану аналітичну і статистичну інформацію.

Торкнулись під час зборів і питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення господарського суду, серед яких чимало проблемних, що  у переважній більшості пов’язані із дефіцитом асигнувань судової установи.

При обговоренні підсумків роботи за 2013 рік не залишилася поза увагою інформація стосовно проведеного у минулому році опитування учасників процесу, відвідувачів господарського суду з метою з’ясування суспільної думки щодо рівня організації роботи господарського суду Кіровоградської області та підвищення ефективності роботи суду.

Результати даного заходу  окреслили перед колективом господарського суду напрямки діяльності, над якими необхідно працювати у 2014 році. Серед них удосконалення організації роботи по призначенню судових засідань з метою виключення випадків несвоєчасного їх початку у зв’язку із продовженням розгляду попередньої справи; виключення випадків затримки початку судового засідання у зв’язку із зволіканням судді; продовження вжиття заходів, направлених на поліпшення якості роботи секретарів судового засідання, працівників загального відділу (канцелярії); постійна робота над оновленням сайту господарського суду; підвищення якості надання інформаційних послуг в телефонному режимі представникам сторін; продовження роботи щодо підвищенням культурного, професійного рівня працівників апарату.

Також на зборах суддів заслухано звіт про роботу у 2013 році керівника апарату та доповіді начальників фінансово-економічного та матеріально-технічного відділів, результати роботи комітету з конкурсних торгів і конкурсної комісії.

Інші питання, винесенні на збори суддів, стосувались результатів аналізу практики реалізації у господарському суді Кіровоградської області заходів щодо запобігання і протидії корупції на 2013 рік та  результатів аналізу скарг на дії суддів господарського суду за звітний рік.

За результатами обговорення кожного питання порядку денного присутніми прийняті відповідні рішення та визначено завдання на 2014 рік.

Голова господарського суду подякував усім суддям та працівникам апарату за якісну і результативну роботу, висловивши при цьому сподівання на подальшу плідну працю. 


(дана гістограма ілюструє співвідношення між показником надходження заяв і справ та показником їх розгляду за певний період у відсотках)