flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання, пов’язані із порушенням провадження у справі про банкрутство обговорювали судді господарського суду під час навчання

06 березня 2014, 13:49

 3 березня 2014 року відбулось навчання суддів господарського суду, під час якого присутніми розглянуто деякі питання, пов’язані із порушенням провадження у справі про банкрутство.

Доповідач з цієї теми, звернула увагу присутніх на положеннях статті 16 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, якими визначено підстави порушення провадження у справі про банкрутство. Суддею зазначено, що у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, а також вирішує інші питання, пов’язані з розглядом справи.

Так, якщо справа порушується за заявою кредитора, господарський суд перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження. У разі звернення боржника із заявою про порушення справи про банкрутство у підготовчому засіданні з’ясовуються ознаки неплатоспроможності боржника або її загрози.

Якщо до господарського суду до дня підготовчого засідання надійшло кілька заяв і провадження справи про банкрутство порушено за однією з них, інші ухвалою господарського суду приєднуються до матеріалів справи і розглядаються одночасно.

За наслідками розгляду заяви про порушення провадження про банкрутство та відзиву боржника господарський виносить ухвалу про порушення або про відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Продовжуючи свою доповідь суддею названо випадки, коли суд відмовляє у порушенні провадження у справі про банкрутство, а також перераховано відомості, які має містити ухвала про порушення провадження.

Також увагу присутніх на занятті звернуто на порядок здійснення офіційного оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Окрім цього, доповідач окремо зупинилась на змісті Інформаційного листа Вищого господарського суду України „Про закон України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (у редакції Закону України від 22.12.2011 №4212-VI) від 28.03.2013р. зі змінами та доповненнями в якому надано роз’яснення нових положень вказаного вище Закону. Зокрема щодо можливості відкликання заявником до дати проведення підготовчого засідання заяви про порушення провадження у справі про банкрутство, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, розгляд позовних вимог конкурсних кредиторів до боржника, інші питання, пов’язані з процедурою банкрутства.