flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

18 березня відбулась щотижнева оперативна нарада суддів господарського суду Кіровоградської області

19 березня 2014, 17:25

Неодноразово до порядку денного оперативних нарад, які проводяться щотижня у господарському суді Кіровоградської області, вносяться питання щодо обговорення судової практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням чинного законодавства.

Так, 18 березня на черговій нараді суддями господарського суду розглянуто узагальнення судової практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням положень земельного законодавства у 2013 році.

Доповідаючи з цього питання суддя насамперед зазначила, що торік відбулися суттєві зміни у законодавстві, яке регулює земельні відносини, у з в’язку з чим суд в кожній окремій справі звертав особливу увагу на застосуванні до спірних правовідносин саме тієї редакції закону, яка була чинною на момент їх виникнення.

Окремо суддя зупинилась на статистичних відомостях, зазначаючи при цьому, що кількість справ у спорах, пов’язаних із застосуванням положень земельного законодавства у  2013 році зросла у порівнянні із 2012 роком.

Також присутніми проаналізовано структуру розглянутих справ досліджуваної категорії та результати апеляційного і касаційного перегляду прийнятих господарським судом Кіровоградської області рішень.

Підсумовуючи дане питання, суддя підкреслила, що земельні правовідносини, внаслідок неврегульованості деяких питань у сфері земельного законодавства, відносяться до однієї із складних категорій спорів. Зокрема, судова практика вирішення господарських спорів із питань земельних відносин свідчить про необхідність внесення змін до господарського та адміністративного процесуальних кодексів з метою більш чіткого визначення та розмежування підвідомчості земельних спорів за категоріями справ.

Під час оперативної наради суддями також розглянуто низку традиційних питань з діяльності судової установи.