flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дистанційне судове провадження

13 липня 2018, 09:46

Кількість судових засідань, проведених

Господарським судом Кіровоградської області

в режимі  відеоконференцзв’язку за перше півріччя 2018 року

 

Нормами статті 197 Господарського процесуального кодексу України, визначено право господарського суду проводити судові засідання в режимі відеоконференції та право учасників справи, інших учасників судового процесу брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Наразі суди не мають технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, у зв’язку з відсутністю Єдиної  судової інформаційно-телекомунікаційної системи, створенням та забезпеченням якої займається Державна судова адміністрація України.

Так, відповідно до пункту 10 «Прикінцевих положень» Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів"  № 2147-VIII від 03.10.2017, Державній судовій адміністрації рекомендовано до 31 грудня 2018 року забезпечити створення та належне функціонування Єдиної  судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Поряд з цим, суд за своєю ініціативою або за клопотанням учасника судового процесу (в тому числі свідка, перекладача, спеціаліста, експерта) має право постановити ухвалу про участь відповідного учасника у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду.

        Станом на сьогодні у Господарському суді Кіровоградської області, в результаті спільних організаційних заходів разом із Державною судовою адміністрацією України, обладнано системами відеоконференцзв’язку два зали судових засідань (№ 102, № 204), що сприяло значному покращенню матеріально-технічної бази суду, полегшило участь учасників судового процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції та розвантажило один із залів судового засідання (зал № 102), який був з 2013 року єдиним залом судового засідання де проводились судові засідання в режимі відеоконференції. Також, в приміщенні нашого суду функціонує зал судового засідання № 317 ВКЗ, який технічно обладнаний для проведення судових засідань в режимі відеоконференції  за дорученням інших судів.

На виконання Плану роботи Господарського суду Кіровоградської області за 2018 рік узагальнено відомості щодо кількості проведених сеансів відеоконференцзв’язку з іншими судами, з установами ДПС та за ухвалами Господарського суду Кіровоградської області.

Враховуючи узагальнені дані, Господарським судом Кіровоградської області за перше півріччя 2018 року проведено 169 судових засідань в режимі відеоконференції, а саме:

за січень – 23 сеанси;              за лютий – 27 сеансів;

за березень – 36 сеансів;          за квітень – 23 сеанси;

за травень – 35 сеансів;           за червень – 25 сеансів.

Із названого числа проведених судових засідань в режимі відеоконференції: 87 сеансів проведено за дорученням інших судів та 82 судових засідання – за ухвалами Господарського суду Кіровоградської області.

Слід зауважити, що в звітному періоді проведено на 33 судових засідання більше у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, в якому було проведено 136 сеансів.

Крім того, зросла кількість випадків проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку за клопотаннями сторін у справах, які відповідно задоволено ухвалами Господарського суду Кіровоградської області, з ініціативи суду.  Так,  за перше півріччя 2018 року відбулося 82 вказаних судових засідань, що на 15 засідань більше порівняно з першим півріччям 2017 року (67 судових засідань). Тобто 6% від загальної кількості (1336) проведених суддями господарського суду за вказаний період судових засідань, відбулися в режимі відеоконференції.

Також, на виконання частини 6 статті 8 Господарського процесуального кодексу України враховуючи ту обставину, що всі учасники справи брали участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, трансляція перебігу 7-ми судових засідань здійснювалася в мережі Інтернет на офіційному каналі на Youtube «Судова влада України».

Отже, враховуючи значний попит на участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції за минулий період та тенденцію зросту використання права наданого процесуальним законодавством, нова можливість учасників справи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, яка стане можливою з початком функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, буде також актуальною для сторін у справі, третіх осіб, їх представників, свідків, перекладачів, спеціалістів, експертів, які зможуть активно користуватися даною послугою, передбаченою нормами статті 197 Господарського процесуального кодексу України.