flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ УЧАСНИКІВ СУДОВОГО ПРОЦЕСУ!!!

04 жовтня 2023, 12:46

Звертаємо увагу, що з 18 жовтня 2023 року вводяться в дію положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» №3200-IX в частині внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів для участі у судових процесах.

Зазначений вище Закон передбачає різні строки обов’язкової реєстрації юридичними особами приватної форми власності електронних кабінетів у підсистемі «Електронний суд» для того, аби мати можливість подавати до суду процесуальні документи в електронній формі.

Так, юридичні особи усіх форм власності для участі в господарських справах мають зареєструватися в «Електронному суді» до 18 жовтня 2023 року.

Звертаємо Вашу увагу на зміни в Господарському процесуальному кодексі України, які вводяться в дію з 18 жовтня 2023 року, зокрема:

- Поняття «офіційна електронна адреса» замінено в Кодексі на «електронний кабінет» (абзац другий частини п’ятої статті 6 ГПК України).

- Розширено коло суб’єктів, які мають зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС ОБОВ’ЯЗКОВО:

  • адвокати;
  • нотаріуси;
  • державні та приватні виконавці;
  • арбітражні керуючі;
  • судові експерти;
  • органи державної влади та інші державні органи;
  • органи місцевого самоврядування;
  • інші юридичні особи.

Інші особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС в добровільному порядку (частина шоста статті 6 ГПК України).

- Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС (абзац другий частини восьмої статті 6 ГПК України).

- Суд вручає особі, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС, будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Якщо учасник справи має електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС.

У разі відсутності в учасника справи електронного кабінету суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення (частина сьома статті 6, частина одинадцята статті 242, підпункт 17.15. пункту 17 розділу XI. Перехідні положення ГПК України).

- Якщо Кодексом передбачено обов’язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням ЄСІТС шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Якщо інший учасник справи зобов’язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов’язку надсилання копій документів такому учаснику справи (частина сьома статті 42 ГПК України).

- Кодексом передбачено обов’язок осіб, які подають документи до суду, зазначати у визначених Кодексом випадках відомості про наявність або відсутність електронного кабінету:

  • заява про забезпечення доказів;
  • заява про забезпечення позову;
  • заява про видачу судового наказу;
  • заява про скасування судового наказу;
  • позовна заява;
  • відзив на позовну заяву;
  • пояснення третьої особи щодо позову або відзиву;
  • письмові заяви, клопотання, заперечення подані в порядку ст. 170 ГПК України;
  • апеляційна скарга (відзив на апеляційну скаргу тощо);
  • касаційна скарга (відзив на касаційну скаргу тощо);
  • заява про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами;
  • заява про відновлення втраченого судового провадження (статті 111, 139, 150, 157, 162, 165, 168, 170, 260, 263, 290, 295, 322, 360 ГПК України).

- Звертаємо увагу на те, що вищезазначеними змінами в Господарський процесуальний кодекс України, що вводяться в дію з 18 жовтня 2023 року передбачено обов’язок суду постановити ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Також суд залишає без руху заяву про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, заяву про відновлення втраченого судового провадження, якщо заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його (статті 174, 323 ГПК України).

- Крім того, зазначеним вище Законом №3200-ІХ внесено зміни до підпункту 17.15 пункту 17 Розділу. ХІ «Перехідні положення» ГПК України відповідно до яких суд видає виконавчі документи в паперовій або електронній формі.

На сьогоднішній день зазначеним пунктом передбачена лише паперова форма видачі виконавчих документів.  

Одночасна видача судом виконавчого документа одній і тій самій особі в паперовій та електронній формах не допускається.

З презентацією щодо нововведень можна ознайомитись за посиланням ⇒

https://admin.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/sud5013/3200%20%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F.ppt