flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У господарському суді Кіровоградської області підбито підсумки розгляду судових справ за 2014 рік

12 січня 2015, 15:44

У господарському суді Кіровоградської області підбито підсумки розгляду судових справ за 2014 рік.

Згідно статистичних даних протягом 2014 року до господарського суду Кіровоградської області надійшло 2 408 заяв, що на 51 заяву більше ніж минулого року. Із загальної кількості отриманих заяв відмовлено у прийнятті 16 та повернуто без розгляду 499 заяв. За вказаний період передано за підсудністю до інших судів 13 заяв та 10 справ. Прийнято до розгляду 1 873 заяви, тоді як протягом   2013 року було прийнято тільки 1 542 заяви.

Крім того, збільшення статистичних показників у порівнянні з аналогічним періодом минулого року спостерігається серед кількості розглянутих заяв. Так, господарським судом Кіровоградської області розглянуто 1 777 заяв, тоді як  у 2013 році було розглянуто 1 622 заяви. Відсоток розглянутих заяв від їх кількості, що перебувала на розгляді у звітному періоді становить 78 %. За результатами розгляду заяв у 65% вимоги задоволено повністю або частково.

Більша частина заяв розглянута з винесенням рішення – 878, що становить 50% від загальної кількості розглянутих заяв, у інших випадках провадження припинено або залишено без розгляду.

Як і в попередні звітні періоди, у структурі вирішених спорів продовжують залишатись найбільш численними майнові спори, що виникають при виконанні господарських договорів – 906 заяв, що становить 51 % від загальної кількості розглянутих заяв. Задоволено вимоги повністю чи частково у 637 випадках, що складає 70 % від кількості розглянутих спорів майнового характеру.

Переважну кількість справ даної категорії склали спори, пов’язані із невиконанням або неналежним виконанням зобов’язань за договорами поставки товарів, робіт, послуг, у тому числі енергоносіїв, а також банківською діяльністю.

За результатами розгляду справ, в яких позивачами було заявлено майнові вимоги, присуджено до стягнення 356 млн. 382 тис. грн.

За підсумками 2014 року закінчено провадження у 50 справах про банкрутство. Загальна сума грошових вимог кредиторів, які визнані господарським судом у справах закінчених провадженням, становить 203 млн. 610 тис. грн. Крім закінчених провадженням справ, суддями господарського суду розглянуто 520 заяв поданих у справах про банкрутство, найбільша кількість з яких пов'язана з діяльністю арбітражних керуючих – 290.

Також господарським судом Кіровоградської області розглянуто 130 заяв у спорах, які виникають із земельних відносин, що становить 7 % від загальної кількості вирішених заяв за вказаний період.

Певну частину серед заяв розглянутих господарським судом становлять ті, що віднесені до інших недоговірних спорів – 116 заяв або 7 % від загальної кількості розглянутих заяв.

У звітному періоді господарським судом також розглянуто 50 заяв зі спорів, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними, що становить 3% від загальної кількості розглянутих заяв.

Окрім цього, господарським судом розглянуто 5 заяв зі спорів, пов’язаних з захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності, зокрема захистом виключних прав – 3 заяви та укладенням, зміною, розірванням договорів – 2 заяви.

Серед загальної кількості розглянутих господарським судом заяв 177 були подані прокурорами, або їх заступниками, що на 42 заяви менше у порівнянні з 2013 роком. За результатами розгляду, майже у 65 % заяв, вимоги було задоволено повністю або частково.

Протягом 2014 року господарським судом Кіровоградської області розглянуто 208 справ за участю фізичних осіб-підприємців, що більше показника 2013 року.

Загальний розмір сплаченого судового збору в державний бюджет  за 2014 рік становить  5 млн.  986 тис. 408 грн.

Про виявлені під час вирішення спорів порушення законності та недоліки в діяльності підприємств і організацій суддями господарського суду Кіровоградської області за звітний період винесено 53 окремі ухвали та направлено 1 повідомлення.

Поміж тим, покращилась якість роботи суддів, яка пов’язана із кількістю змінених та скасованих судових рішень апеляційною інстанцією з урахуванням числа рішень залишених в силі касаційною інстанцією. Так, їх відсоток від загальної кількості винесених судових актів, які підлягають оскарженню становить 1,4 % , а у 2013 році  він становив 2,2 %.