flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Деякі проблемні питання, що виникають при розгляді спорів про визнання права власності на самочинно збудоване майно розглянули судді під час чергового навчання

30 грудня 2014, 12:17

Деякі проблемні питання, що виникають при розгляді спорів про визнання права власності на самочинно збудоване майно розглянули судді господарського суду під час планового навчання.

Доповідаючи з даної теми суддя зупинився на положеннях статті 376 Цивільного кодексу України, які розкривають юридичну природу самочинного будівництва та визначають можливі юридичні наслідки такого будівництва.  

Крім того, присутні проаналізували окремі правові позиції Верховного Суду України із зазначеного питання та зміст постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 р. № 6 «Про практику застосування судами статті 376 ЦК України (про правовий режим самочинного будівництва)».

У ході навчання суддя звернув увагу на висновки Вищого господарського суду України, викладені в Узагальненні практики розгляду господарськими судами справ у спорах, пов’язаних із земельними правовідносинами, а також задля правильного вирішення категорії спорів, що виникають у зв’язку з будівництвом на спірній земельній ділянці об’єкта нерухомості обговорено деякі положення статей Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі».

Також суддями розглянуто проблемні питання щодо з’ясування  правового статусу тих земельних ділянок, на яких розташовані самочинно зведені об’єкти нерухомості.