flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання, пов’язані із односторонньою відмовою від договору оренди обговорено суддями господарського суду

25 грудня 2014, 15:23

Під час планового заняття суддями господарського суду Кіровоградської області обговорено деякі питання, пов’язанні із односторонньою відмовою від договору оренди.

Суддя, яка доповідала із зазначеної вище теми звернула увагу на окремі норми Господарського та Цивільного кодексів України, якими врегульовані відповідні правовідносини. При  цьому  доповідачем зазначено,  що  за змістом  ст. 782 ЦК України одностороння відмова від договору оренди означає відмову від зобов’язання в повному обсязі, в той час як ст. 615 ЦК України, що регулює питання односторонньої відмови від зобов’язання, передбачає можливість відмови від зобов’язання частково.

Під час заняття присутніми обговорено випадки, коли сторона має право відмовитися від договору в односторонньому порядку, передбачені у ч.2 ст. 408, ч.1 ст. 665, ст. 782 ЦК України, ч.3 ст. 374 ГК України тощо та проаналізовано приписи ч.1 ст. 291 ГК України, яким одностороння відмова від договору оренди не допускається.

Крім цього, суддями господарського суду обговорено правові позиції Верховного Суду України, вміщені у деяких постановах щодо застосування  односторонньої відмови від договору оренди державного та комунального майна, а також розглянуто складні моменти застосування чинного законодавства при вирішенні спорів вказаних правовідносин.