flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під час навчання суддями обговорено тему „Використання знаків для товарів і послуг у господарській діяльності”

11 листопада 2014, 11:54

Суддями господарського суду Кіровоградської області у ході планового навчального заняття обговорено тему щодо використання знаків для товарів і послуг у господарській діяльності.

Так, доповідаючи із вказаного питання суддя зупинилась на положеннях статей Закону України „Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”. При цьому проаналізовано норми статті 5 даного Закону, якими встановлено вимоги до товарного знаку та умови надання правової охорони знаку. Суддею наголошено на тому, що правова охорона надається товарному знаку, який не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі та на який не поширюються підстави відмови в наданні правової охорони. Окремо зазначено, які товарні знаки не можуть одержати правову охорону.

Крім того, доповідач підкреслила, що право власності на товарний знак засвідчується свідоцтвом, строк дії якого становить 10 років (проте може бути припинено достроково) і поновлюється за клопотанням власника свідоцтва.

Під час навчання суддями розглянуто питання щодо розміщення товарного знака для реклами. Зокрема, доповідач звернула увагу на те, що відповідно до чинного законодавства України правопорушенням вважається розміщення товарного знака на фасаді будівлі з метою реклами без дозволу місцевих органів влади. Також розкрито зміст деяких норм Законів України „Про господарські товариства” та „Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні”, якими регламентовано порядок передачі власником товарного знака до статутного фонду юридичної особи.