flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Кіровоградської області підтверджено правомірність продажу майна ДП "Трест "Олександріярозрізобуд"на суму 11 200 800,00 грн

17 жовтня 2014, 15:02

Голова ліквідаційної комісії Державного підприємства "Трест "Олександріярозрізобуд" оскаржив до господарського суду Кіровоградської області результати цільового аукціону з реалізації державного майна, яке перебуває на балансі ДП "Трест "Олександріярозрізобуд".

Позовні вимоги позивач мотивував тим, що 11.07.2014 ТБ "Кіровоградська універсальна товарна біржа" проведений цільовий аукціон з продажу майна ДП "Трест "Олександріярозрізобуд" у кількості 1058 одиниць, що перебуває у податковій заставі.

У процесі розгляду справи господарським судом встановлено, що відповідно до ст. 89 Податкового кодексу України, керівником Олександрійської ОДШ було прийнято рішення №№ 7, 8 про опис майна ДП "Трест "Олександріярозрізобуд" у податкову заставу.

Олександрійською ОДПІ проведено опис майна платника податків ДП Трест "Олександрірозрізобуд", складено відповідні акти опису майна, зареєстровано в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна податкову заставу.

При цьому, Кіровоградським окружним адміністративним судом задоволено позов Олександрійської ОДПІ про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податкові заставі.

11 липня 2014 року був проведений аукціон з продажу майна ДП "Трест Олександріярозрізобуд", що перебуває у податковій ставі, за результатами якого укладено договір купівлі-продажу майна. Переможцем аукціону було визнано ТОВ "Валкос Груп", якому майно продано за ціною 11 200 800,00 грн, про що складено протокол про хід торгів та договір купівлі-продажу.

Господарський суд при розгляді даної справи встановив, що Олександрійська ОДПІ не була організатором продажу майна ДП "Трест "Олександріярозрізобуд" як цілісного майнового комплексу, як то вказував позивач у справі.

Окрім того, Олександрійською ОДПІ правомірно враховано лист позивача про те, що 18 грудня 2009 року згідно наказу Міністерства вугільної промисловості України "Про повернення державного майна з оренди" від 20.07.2009 № 292 прийнято від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Кіровоградській області до сфери управління Міністерства вугільної промисловості України на баланс ДП "Трест" Олександріярозрізобуд" державне майно, що входило до складу орендованих ЗАТ "Енерговугілля" цілісних майнових комплексів, в тому числі, розріз "Костянтинівський", "Брикетна фабрика "Димитрівська", Олександрійська ТЕЦ-3, управління монтажу-демонтажних робіт (УМДР), Олександрійський рудо-ремонтний завод. Після приєднання до ДП "Трест "Олександріярозрізобуд" вищевказані комплекси у виробництві не використовувалися, в зв'язку з тим, що в орендаря, згідно розподільчого балансу, залишилися виробничі запаси, інструменти, а також ліцензії (спеціальні дозволи) дозвільна та проектна документація, земля та інші правовідносини, як правонаступника ДХК "Олександріявугілля". Підприємство з 2008 року знаходилось в ліквідаційній процедурі за рішенням власника.

Господарський суд дійшов до висновку про те, що Олександрійська ОДПІ, ініціюючи звернення стягнення на майно платника податків, діяла на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений законодавстом України.

Відповідно, за результатами розгляду справи господарським судом прийнято рішення про відмову у позові, яке набрало законної сили.