flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ході планового навчання суддями господарського суду розглянуто особливості виконання рішень немайнового характеру

30 жовтня 2014, 08:54

Особливості виконання рішень немайнового характеру обговорили судді господарського суду Кіровоградської області під час чергового навчання.

Суддя, яка доповідала із вказаної теми, зазначила, що існує проблема ефективності захисту прав суб’єктів звернення до суду, оскільки з різних причин не всі рішення виконуються.

Доповідач у ході навчання підкреслила, що рішення, за якими боржник зобов’язаний вчинити певну дію або утриматись від її виконання, або рішення немайнового характеру становлять окрему групу та підлягають примусовому виконанню. При цьому вони поділяються на дві категорії: ті, які можливо виконати без участі боржника та ті, виконання яких потребує безпосередньої участі боржника.

Також суддя звернула увагу на норми статей Закону України «Про виконавче провадження», якими регламентовано початок примусового виконання рішень; закінчення виконавчого провадження; загальні умови виконання рішень, за якими боржник зобов’язаний особисто вчинити певні дії або утриматись від їх вчинення; відповідальність за невиконання рішення, що зобов'язує боржника вчинити певні дії, та рішення про поновлення на роботі тощо.

Крім того, судді господарського суду Кіровоградської області проаналізували практику вирішення господарськими судами спорів, пов’язаних із виконанням рішень немайнового характеру та правові позиції, вміщені у постановах  Вищого господарського суду України.