flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Деякі питання практики застосування ст. 549 ЦК України в частині визначення періоду нарахування пені обговорили судді господарського суду під час чергового навчання

23 жовтня 2014, 09:49

Під час чергового навчання суддями господарського суду Кіровоградської області розглянуто деякі питання практики застосування ст. 549 Цивільного кодексу України в частині визначення періоду нарахування пені.

Суддя, яка доповідала із вказаної теми, зупинилась на змісті постанови пленуму Вищого господарського суду України, від 17.12.2013, №14 «Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов’язань». Зокрема, акцент зроблено на одному із пунктів даної постанови в якому йдеться про те, що стосовно пені за порушення грошових зобов’язань застосовується припис частини шостої статті 232 Господарського кодексу України. Даним приписом передбачено не позовну давність, а період часу, за який нараховується пеня і який не повинен перевищувати шести місяців від дня, коли відповідне зобов’язання мало бути виконане; законом або укладеним сторонами договором може бути передбачено більшу або меншу тривалість цього періоду. Його перебіг починається з дня, наступного за останнім днем, у який зобов’язання мало бути виконане, і початок такого перебігу не може бути змінений за згодою сторін.

Також  доповідач наголосила, що вказаною вище постановою зазначається, що умова договору про сплату пені за кожний день прострочення виконання зобов’язання не може розцінюватися як установлення цим договором іншого, ніж передбачений частиною шостою статті 232 ГК України, строку, за який нараховуються штрафні санкції.

Продовжуючи доповідь суддя окремо звернула увагу на інформаційних листах Вищого господарського суду України: від 17.07.2012, №01-06/928/2012 «Про практику застосування Вищим господарським судом України у розгляді справ окремих норм матеріального права» та від 13.07.2012, №01-06/908/2012 «Про доповнення інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2011 №01-06/249 «Про постанови Верховного Суду України, прийняті за результатами перегляду судових рішень господарських судів», в яких містяться правові позиції щодо визначення періоду нарахування пені.

Крім того, у ході навчання суддями проаналізовано практику розгляду господарськими судами спорів із застосуванням норм статті 549 Цивільного кодексу України.