flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Кіровоградської області підтверджено висновок територіального відділення АМКУ щодо порушення суб'єктами господарювання області законодавства про захист економічної конкуренції

25 червня 2014, 11:31

     До господарського суду з позовом про оскарження рішення Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України звернулось споживче товариство "Сервіс Плюс".

Варто зазначити, що вказане рішення Комітетом було прийнято за результатами розгляду справи за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції суб’єктами господарювання області.

Так, у ході проведених досліджень виявлено, що ТОВ "Кіровоградоптсервіс" та СТ "Сервіс Плюс" під час участі в торгах на закупівлю культур овочевих (картопля) для закладів освіти міста на 2012 рік, які проводились Управлінням освіти Кіровоградської міської ради, вчинили порушення, передбачене п. 1 ст. 50, п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону України "Про захист економічної конкуренції" у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів (тендерів).

Встановлено, що ТОВ "Кіровоградопотсервіс" і СТ "Сервіс Плюс" узгодили свою поведінку щодо підготовки та участі в торгах на закупівлю культур овочевих (картопля) для закладів освіти міста на 2012 рік, які були проведені Управлінням освіти Кіровоградської міської ради, із зазначенням переліку помилок та в чому саме виявлено схожість в оформленні тендерної документації.

За наслідками розгляду даної справи Кіровоградським обласним територіальним відділенням АМК України прийнято рішення, яким за вчинення порушення, зазначеного у п. 1 резолютивної частини рішення, згідно частини другої ст. 52 Закону України "Про захист економічної конкуренції" на ТОВ "Кіровоградоптсервіс" та СТ "Сервіс Плюс" накладено штраф у розмірі по 68 000 грн.

У рішенні зазначено, що характер та кількість вказаних збігів виключають можливість того, що документи, які були подані ТОВ "Кіровоградопсервіс" і СТ "Сервіс Плюс" у складі пропозицій конкурсних торгів, готувалися кожним з них окремо і без обміну інформацією між ними.

Також територіальним відділенням АМКУ після аналізу наданих на їх вимогу документів встановлено, що ТОВ "Кіровоградоптсервіс" та СТ "Сервіс Плюс" у вересні-жовтні 2012 року реалізовували картоплю іншим замовникам за значно нижчою ціною, ніж ціна, запропонована учасниками тендеру, тому, зважаючи на рівень середніх цін на картоплю в м. Кіровограді станом на дату проведення торгів, учасниками, за доводами викладеними у рішенні, свідомо було здійснено завищення вартості картоплі при подачі своїх пропозицій конкурсних торгів Управлінню освіти Кіровоградської міської ради.

Господарським судом Кіровоградської області, після всебічного розгляду правових позицій обох сторін у справі, рішенням від 20.12.2013 відмовлено у задоволенні позовних вимог СТ "Сервіс Плюс".

Рішення мотивовано тим, що наявність однакового тексту, однакових помилок та спільних  особливостей в оформленні пропозицій конкурсних торгів учасників дало підстави Кіровоградському обласному територіальному відділенню АМК України вважати, що між учасниками процедури закупівлі відбувся обмін інформацією з метою забезпечення одному з учасників перемоги в тендері, чим були усунуті змагальність та конкуренція учасників, а замовник не досяг основної мети торгів: зменшення ціни і такі дії позивача та іншого учасника призвели до спотворення результатів торгів.

 Відповідно до вимог пункту 4 частини 2 статті 6 Закону України "Про захист економічної конкуренції" антиконкурентна узгоджена поведінка учасників торгів не відповідає самій суті  конкурсу і в даному випадку негативним наслідком є сам факт спотворення результатів торгів через узгодження  поведінки конкурсантами.

       Позицію господарського суду у даній справі підтримано Дніпропетровським апеляційним господарським судом у постанові від 12.03.2014 та Вищим господарським судом України у постанові від 20.05.2014, якими рішення суду першої інстанції залишено без змін.