flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Цивільно-правову відповідальність за екологічні правопорушення обговорено суддями господарського суду під час навчання

25 червня 2014, 08:45

Цивільно-правову відповідальність за екологічні правопорушення обговорено суддями господарського суду Кіровоградської області у ході чергового навчання.

У своїй доповіді з вказаного питання суддя звернула увагу на визначенні розміру та відшкодуванні екологічної шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу, окремо зупинилась на видах екологічних правопорушень, за які наступає цивільно-правова відповідальність та судовому і позасудовому порядках відшкодування екологічної шкоди, які передбачені чинним законодавством.

Крім цього, присутніми проаналізовано судову практику вирішення спорів даної категорії, а також правові висновки, вміщені в постанові Верховного Суду України щодо стягнення збитків, завданих державі внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства.

Поміж тим, під час навчання суддями розглянуто зміст оглядового листа Вищого господарського суду України від 14.01.2014 №01-06/20/2014 «Про деякі питання практики застосування господарськими судами законодавства у спорах, в яких  заявлено вимоги про відшкодування збитків», зокрема в одному із пунктів якого зазначено, що збитки, завдані державі внаслідок порушення приписів законодавства про охорону атмосферного повітря, підлягають відшкодуванню за весь час роботи стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря за відсутності відповідного дозволу.

Також низку інших важливих проблемних питань, що виникають при розгляді справ вказаної категорії обговорено суддями господарського суду Кіровоградської області на щотижневому навчанні.