flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У господарському суді Кіровоградської області проведено чергове навчання суддів

05 травня 2014, 17:10

5 травня 2014 року в господарському суді Кіровоградської області проведено чергове навчальне заняття, під час якого суддями розглянуто тему, пов’язану із законодавством про банкрутство, а саме щодо ліквідаційної маси.

Зокрема, доповідачем звернуто увагу присутніх на норми статті 42 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» і обговорено поняття ліквідаційної маси та перелік майнових активів банкрута, які включаються до неї.

Також у своїй доповіді  суддя зупинилась на положеннях Постанови Пленуму Верховного Суду України, від 18.12.2009, №15 «Про судову практику в справах про банкрутство» зазначивши при цьому, що обсяг ліквідаційної маси не обмежується, переліком представленим у статті 42 вказаного вище Закону, оскільки згідно з частиною першою статті 213 ГК України у процедурах банкрутства використовуються майнові активи, які належать йому на підставі речових та зобов’язальних прав, а також права інтелектуальної власності.

Права вимоги за зобов’язаннями та об’єкти права інтелектуальної власності можуть бути предметом цивільного обігу, а тому вони підлягають включенню до складу ліквідаційної маси реалізації ліквідатором у порядку, встановленому Законом.

Окрім того, відповідно до частини другої статті 213 ГК України до складу ліквідаційної маси включаються також майнові активи осіб, які відповідають за зобов’язаннями неплатоспроможного боржника відповідно до закону або установчих документів боржника. Правила про додаткову та солідарну відповідальність засновників і учасників юридичних осіб та господарських товариств за зобов’язаннями останніх передбачено у статтях 65, 74, 75 та 82 Закону України «Про господарські товариства».