flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду

21 жовтня 2020, 14:45

Стрімке зростання нових випадків короновірусу в Україні констатувала під час брифінгу заступник Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, у зв’язку з чим і закликала переходити на віддалену роботу. «Не потрібно зайвий раз збирати людей, організовувати зустрічі, наради, зібрання в офлайн-режимі, тобто у «живому» форматі», – пояснила заступник.

Враховуючи складну епідеміологічну ситуацію, що склалася в державі, Господарський суд Кіровоградської області нагадує учасникам судового процесу про їх законне право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Так, відповідно до частини 1 статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов’язковою.

Звертаємо увагу, що у Господарському суді Кіровоградської області наявна відповідна технічна можливість для проведення відеоконференцій – п’ять залів судових засідань оснащено необхідним обладнанням та програмним забезпеченням.

У квітні 2020 року Державна судова адміністрація України затвердила спеціальний Порядок, яким вирішено основні процедурні питання, пов’язані з участю осіб у судових засіданнях по відеоконференції поза межами приміщення суду.

Реалізувати право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду сторони процесу можуть за допомогою сервісу «EASYCON».

Для користування сервісом електронні пристрої мають відповідати мінімальним технічним вимогам, що визначені Порядком. Якщо пристрій таким вимогам не відповідає, відеоконференція не відбудеться. Для реєстрації використовується власний електронний підпис, а для організації та участі у відеоконференції учасник справи подає до суду заяву не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання.

Отримавши заяву, головуючий суддя приймає рішення щодо можливості провести відеоконференцію. Учасників інформують про таке рішення телефоном або на електронну пошту, що вказані у заяві.

Фактично для участі в режимі відеоконференції від учасника вимагається мінімум дій.

Тож, шановні учасники судового процесу, користуйтеся онлайн-сервісом відеозв’язку «EASYCON» для участі у судовому засіданні поза межами приміщення суду, дотримуйтесь усіх вимог, які стосуються карантинних обмежень та будьте здорові!

 

 

! Нормативні документи, які регламентують проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення «EASYCON» (https://vkz.court.gov.ua/site/manual).