flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Кіровоградської області повернуто майно територіальній громаді Світловодська

21 жовтня 2020, 12:31

Центральний апеляційний господарський суд залишив у силі рішення Господарського суду Кіровоградської області, яким задоволено позов Знам’янської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Світловодської міської ради до державного реєстратора та фізичної особи. Справа розглядалась за участю третьої особи на стороні відповідачів Спільного підприємства – товариства з обмеженою відповідальністю «Світловодськпобут» (далі – СП ТОВ «Світловодськпобут»).

Так, Знам’янська місцева прокуратура звернулася до господарського суду з позовними вимогами про визнання протиправною та скасування реєстраційної дії державного реєстратора, унаслідок якої відбулась зміна складу засновників (учасників) юридичної особи СП ТОВ «Світловодськпобут», а саме – Світловодську міську раду виключено з переліку засновників товариства.

Окрім того, у результаті проведеної протиправної реєстраційної дії державним реєстратором частка Світловодської міської ради у статутному капіталі СП ТОВ «Світловодськпобут», що становить 50 відсотків і яка перебуває у комунальній власності територіальної громади, перейшла у приватну власність.

Варто зазначити, що виключення з переліку засновників (учасників) Світловодської міської ради із часткою 50%, крім позбавлення права комунальної власності, напряму пов’язане із забезпеченням міста теплом, оскільки Світловодська міська рада як один із засновників товариства  не могла дати гарантій постачальнику газу щодо здійснення розрахунків за газ, а СП ТОВ «Світловодськпобут» не здійснило погашення боргу, який утворився за попередні періоди. Тому місто минулої осені було без тепла, що викликало обурення мешканців.

Варто зауважити, що у 2019 році ВАТ «Кіровоградгаз» зверталося з листом до т.в.о. голови Кіровоградської облдержадміністрації, в якому йшлося, що за даними НАК «Нафтогаз України», як постачальника газу, на якого покладено спецобов’язки, СП ТОВ «Світловодськпобутом» не виконуються вимоги законодавства щодо мінімального рівня розрахунків для отримання газу в межах спецобов’язків, що створює загрозу для теплопостачання споживачів в опалюваний період.

Господарським судом Кіровоградської області, після всебічного розгляду правових позицій обох сторін у справі, рішенням від 20 листопада 2019 року вказаний позов задоволено у повному обсязі та 50% майна СП ТОВ «Світловодськпобут» повернуто територіальній громаді міста Світловодська.