flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

28 липня 2010 року у господарському суді Кіровоградської області проведено збори суддів за участю начальників структурних підрозділів

29 липня 2010, 18:15

        28 липня 2010 року у господарському суді Кіровоградської області проведено збори суддів за участю  начальників структурних підрозділів. 

На зборах виступив голова суду Балик В.М. з доповіддю «Про підсумки роботи господарського суду Кіровоградської області у І півріччі 2010 року та завдання на майбутній період».

При підведенні підсумків Володимир Михайлович зупинився на основних статистичних даних щодо звернень господарюючих суб’єктів до суду та розгляду судових справ, які, як відмітив голова суду, на жаль, мають тенденцію до зменшення у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Так, господарським судом Кіровоградської області отримано 1066 позовних заяв, що менше за показники І півріччя 2009 року на 411 позовів. Із загальної кількості отриманих позовних заяв, було відмовлено у прийнятті 38 позовів та повернуто без розгляду 176 позовних заяв.

За підсумками І півріччя 2010 року  господарський суд Кіровоградської області розглянув 920 справ, що на 146 справ менше, ніж у І півріччі 2009 року, протягом якого було розглянуто 1066 справ.

Більша частина справ розглянута з винесенням рішень – 71%, з них позови задоволено повністю або частково у 509 справах, що становить 55% від загальної кількості розглянутих справ. По іншим розглянутим справам – припинено провадження у 199 справах (22%), залишено без розгляду 66 справ (7%).

Як і в попередні звітні періоди, у структурі вирішених спорів продовжують залишатись найбільш численними майнові спори – 608 справ, що становить 66% від загальної кількості розглянутих справ та менше за показники І півріччя 2009 року на 59 справ. Задоволено позовні вимоги повністю чи частково у 451 справі даної категорії, що становить 74% від кількості розглянутих справ майнового характеру. За результатами розгляду  справ присуджено до стягнення  201 млн. 560 тис. 790 грн.

Водночас голова суду із задоволенням констатував, що у І півріччі 2010 року,  апеляційною та касаційною інстанціями скасовано на 21 процесуальний акт менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Поряд з цим, за статистичними даними, 12 судових рішень господарського суду Кіровоградської області, які були скасовані апеляційними інстанціями у попередні звітні періоди, у І півріччі 2010 року залишені в силі Вищим господарським та Вищим адміністративним судами України.

Якщо порівнювати якість роботи господарського суду Кіровоградської області із  якістю роботи  всієї системи господарських судів України, то наш суд, зазначив Володимир Михайлович, обіймає другу позицію, поступившись за наведеними показниками лише господарському суду Закарпатської області.

На зборах суддів також виступили заступник голови суду Наливайко Є.М. з доповідями щодо очолюваних нею судової колегії, тендерного комітету, конкурсної комісії, а також з доповіддю про стан надходження та розгляду скарг на дії суддів у І півріччі 2010 року, а також головуючі судових колегій з доповідями щодо підсумків роботи відповідних колегій у звітному періоді.

Крім того, у зборах прийняли участь керівник апарату суду та начальники фінансово-економічного, загального, організаційно-кадрового та господарського відділів, виступивши з доповідями про результати роботи у І півріччі 2010 року та висвітливши проблемні питання у роботі відділів.

За результатами обговорення питань порядку денного зборами суддів господарського суду Кіровоградської області прийнято відповідні рішення.

Наприкінці зборів Володимир Михайлович зазначив, що в цілому господарський суд у І півріччі 2010 року справився з виконанням своїх основних завдань, подякував всім суддям та працівникам апарату за плідну і результативну роботу та висловив сподівання, що і в подальшому всі працівники суду прикладатимуть максимум зусиль для досягнення кращих показників в роботі.