flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про підсумки роботи господарського суду Кіровоградської області у 2010 році та завдання на майбутній період

21 березня 2011, 18:13

          5 березня у господарському суді Кіровоградської області проведено збори суддів за участю начальників структурних підрозділів.

З доповіддю «Про підсумки роботи господарського суду Кіровоградської області у 2010 році та завдання на майбутній період» на зборах виступив голова господарського суду Володимир Михайлович Балик.

У своїй доповіді Він зазначив, що 2010 рік для колективу суду, як і для всієї судової системи України, був складним, ставив на вирішення суду різноманітні питання - починаючи від змін у господарському процесуальному законодавстві до модернізації системи управління судами, суттєвих змін їхньої структури.

Найскладнішим у цьому плані було друге півріччя звітного року, оскільки головним змістом роботи господарського суду було створення, формування і побудова організаційної діяльності та структури суду у відповідності з вимогами, поставленими перед судовою владою Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Голова господарського суду Балик В.М. зазначив, що господарський суд Кіровоградської області справився з цими перетвореннями. При цьому керівництво господарського суду створювало необхідні умови для того, щоб судді не відчували складнощів при виконанні своїх основних завдань - ефективного здійснення правосуддя.

Пріоритетним напрямком роботи господарського суду було і залишається забезпечення одного із фундаментальних прав людини -  права на судовий захист її інтересів, в тому числі майнових.

Ефективність роботи суду значною мірою визначається оперативністю розгляду справ. Голова суду акцентував увагу на необхідності продовження  раціональної організації суддями своєї роботи, а також  якісної і належної підготовки справ до розгляду, з метою забезпечення розгляду справ у розумні строки.

Спрямування роботи господарського суду у напрямку підвищення якості винесених судових рішень при здійсненні правосуддя, відповідно до закріплених Конституцією і законами України засад судочинства, протягом останніх років визнається основним напрямком роботи суду.

Так, за підсумками 2010 року показник якості роботи господарського суду Кіровоградської області вищий за середній аналогічний показник місцевих господарських судів України.

Володимир Михайлович також звернув увагу на те, що авторитет судової системи повинен базуватися на здатності приймати законні рішення і своєчасно їх виконувати. Проте на сьогодні не вирішеною залишається проблема низького рівня виконання рішень господарських судів. Навіть, захистивши свої інтереси в суді, сторони стикаються з тим, що захист їхніх інтересів залишається захистом лише на папері. Для вирішення цієї проблеми, важливе значення має робота суду щодо узагальнення судової практики та питань виконання судових рішень. Внесок суду у підвищення рівня виконуваності судових рішень має полягати в тому, щоб узагальнити підходи до підготовки судових актів, виключити такі судові акти, які, начебто допомагають сторонам, але не можуть бути виконані.

Також, стратегічним напрямком роботи господарського суду є підвищення рівня прозорості і відкритості своєї діяльності.  У попередніх роках господарський суд Кіровоградської області один із перших перейшов на виготовлення процесуальних документів у програмі «Діловодство господарського суду», що дало можливість без зволікань надсилати всі без винятку процесуальні документи у судових справах до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Забезпечення ведення діловодства суду в електронному варіанті, тобто в комп’ютерній програмі, дозволило без будь-яких проблем впровадити з 1 січня нинішнього року автоматизований розподіл судових справ між суддями.

Минулого року за ініціативою суду всі судові засідання, в яких брав участь представник однієї із сторін, проводились із фіксуванням судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу. Вказаний технічний захід дисциплінує учасників судового процесу, стимулює їх дотримуватися в судовому засіданні встановленого порядку та етичної поведінки. І головне – це дозволить за необхідності  - при надходженні непроцесуальних скарг на суддю, виявити фактичні обставини, об’єктивно перевірити скаргу, тому що позиції сторін у таких ситуаціях, найчастіше, протилежні.

З метою забезпечення максимальної прозорості роботи господарського суду в 2011 році заплановано запровадити он-лайн – публікації судових рішень, прийнятих суддями, а в подальшому всіх процесуальних документів у справах, що знаходяться у провадженні господарського суду. Це дозволить всім користувачам Інтернету отримувати інформацію про результати розгляду тієї чи іншої справи в режимі реального часу.

У своїй доповіді Володимир Балик зупинився також на питаннях, в тому числі проблемних, щодо кадрового, фінансового та матеріально-технічного забезпечення суду.

Однією з найважливіших гарантій самостійності суду та незалежності суддів є належне їхнє фінансове забезпечення, гідна оплата праці суддів та фінансування судів у розмірі, достатньому для ефективного виконання судом своїх функцій.

Звичайно, колектив суду, наголосив Володимир Михайлович, дуже добре розуміє наскільки обмежені зараз можливості державного бюджету, однак, суди не бувають бідними і в той же час ефективними.

Підсумовуючи викладене, голова суду зазначив, що в цілому господарський суд справився з виконанням своїх основних завдань, подякував всім суддям та працівникам апарату за плідну і результативну роботу та висловив сподівання, що і надалі всі працівники суду докладатимуть максимум зусиль для досягнення кращих показників у роботі, і 2011 рік буде результативнішим у порівнянні з минулим роком.

В обговоренні доповіді взяли участь судді та начальники відділів.

За результатами обговорення зборами суддів прийняті рішення, в яких визначені завдання на 2011 рік.