flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мирова угода в процедурі банкрутства

19 вересня 2011, 18:03

        Частиною 1 статті 35 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або виз­нання його банкрутом" (далі - Закон) визначено, що під мировою угодою у справі про банкрутство ро­зуміється домовленість між боржником і кредитора­ми стосовно відстрочки та/або розстрочки, а також прощення (списання) кредиторами боргів боржни­ка, яке оформляється угодою сторін. Якщо мирова угода містить умови про виконання зобов'язань боржника третіми особами відповідно до припису абзацу п'ятого частини четвертої статті 37 Закону, то треті особи також мають стати учасниками миро­вої угоди.

Згідно з частиною другою статті 35 Закону ми­рова угода може бути укладена на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство, у тому числі й після прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом. Проте слід вра­ховувати, що мирову угоду може бути укладено ли­ше після публікації в офіційних друкованих органах оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство, затвердження судом реєстру і об­рання членів комітету кредиторів, оскільки цей правочин впливає на права та обов'язки всіх креди­торів у справі про банкрутство, крім випадків, прямо передбачених Законом, а рішення про укладеннямирової угоди від імені кредиторів приймається виключно комітетом кредиторів.

Відповідно до вимог частини вісімнадцятої статті 11 Закону України "Про управління об'єктами державної власності", мирова угода в процедурі банкрутства господарських організацій з корпора­тивними правами держави понад 25 відсотків їх статутного фонду погоджується з Фондом держав­ного майна України та державним органом з питань банкрутства.

Згідно з частиною четвертою статті 37 Закону, мирова угода, крім домовленості про відстрочку чи розстрочку або прощення (списання) боргів чи їх частини, може містити також умови про: виконання зобов'язань боржника третіми особами; обмін ви­мог кредиторів на активи боржника або його корпо­ративні права; задоволення вимог кредиторів інши­ми способами, що не суперечать Закону.

Строк, на який укладається мирова угода, Зако­ном не обмежений.

Про дату розгляду мирової угоди господарський суд повідомляє сторони мирової угоди. Госпо­дарський суд зобов'язаний заслухати кожного присутнього на засіданні кредитора, у якого виникли заперечення щодо укладення мирової угоди, навіть якщо на засіданні комітету кредиторів він голосував за укладення мирової угоди.

Господарський суд має право відмовити в за­твердженні мирової угоди у разі:

порушення порядку укладення мирової угоди, встановленого цим Законом; якщо умови мирової угоди суперечать законодавству.

Про відмову у затвердженні мирової угоди гос­подарський суд виносить ухвалу, яка може бути ос­каржена у встановленому порядку.

Відповідно до ст. 39 Закону, за заявою будь-ко­го із конкурсних кредиторів мирова угода може бу­ти визнана господарським судом недійсною, якщо існують підстави для визнання угоди недійсною, пе­редбачені цивільним законодавством України.

Визнання мирової угоди недійсною є підставою для поновлення провадження у справі про банкрут­ство, про що господарським судом виноситься ух­вала, яка може бути оскаржена у встановленому порядку.

Розірвання мирової угоди господарським судом щодо окремого кредитора не тягне її розірвання щодо інших кредиторів.

У разі невиконання мирової угоди кредитори можуть пред'явити свої вимоги до боржника в об­сязі, передбаченому цією мировою угодою. У разі порушення провадження у справі про банкрутство цього ж боржника обсяг вимог кредиторів, щодо яких було укладено мирову угоду, визначається в межах, передбачених зазначеною мировою уго­дою.

Минулого року суддями колегії господарського суду Кіровоградської області з розгляду справ про банкрутство суб'єктів підприємницької діяльності закінчено провадженням 272 справ цієї категорії. Із них припинено провадження в зв'язку з затвердженням мирової угоди між кредиторами та боржни­ком по трьох справах.

Так, справа № 10/256 за заявою заступника військового прокурора Кіровоградського гарнізону в інтересах держави в особі кредитора - державного підприємства Міністерства оборони України "Укрвійськбуд", від імені якого діє філія цього підприємства "1080 Управління начальника робіт" м. Кіровоград про банкрутство боржника - товарис­тва з обмеженою відповідальністю "Регул", поруше­на господарським судом 20.08.2007р.

Ухвалою господарського суду від 05.03.2009р. (суддя - В.В.Жак) затверджено мирову угоду від 04.06.2008р., укладену між ТОВ "Регул" та коміте­том кредиторів. Провадження у справі припинено. Ухвала суду не оскаржувалась.

20.04.2007р. господарським судом порушено провадження у справі №11/125 за заявою держав­ного підприємства "Агентство з реструктуризації підприємств агропромислового комплексу" про банкрутство ВАТ "Птахофабрика Маловисківська".

13.08.2009р. ухвалою господарського суду (суд­дя - Л.В.Деревінська) припинено провадження у справі в зв'язку з затвердженням мирової угоди від 13.05.2009р., укладеної між ВАТ "Птахофабрика Маловисківська" та комітетом кредиторів.

Вказана мирова угода погоджена без заува­жень Фондом державного майна України відповідно до Положення про порядок погодження планів санації та мирових угод, затвердженого на­казом Фонду державного майна України 06.06.2007р. № 895 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 19.07.2007р. за № 836/14103.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 26.11.2009р. ухвала суду залишена без змін як така, що прийнята без порушень чинного законодавства.

В касаційному порядку вказана ухвала суду не оскаржена.

11.03.2008р. порушено провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Тріумф" с. Широка Балка Долинського району за заявою ВАТ "Комерційний банк "Надра" м. Київ.

Ухвалою господарського суду від 10.12.2009р. (суддя - Н.М. Коваленко) затверджено мирову угоду від 20.11.2009р., укладену між боржником ТОВ "Тріумф" та його комітетом кредиторів. Проваджен­ня у справі припинено. Ухвала суду не оскаржувалась.

Вказане свідчить про однозначну законну по­зицію суду щодо вирішення клопотань про затверд­ження мирової угоди між боржником та кредитора­ми у справах про банкрутство.

 

Л. ДЕРЕВІНСЬКА, суддя господарського

суду Кіровоградської області,

М. ГАЛУШКО, спеціаліст першої категорії

Опубліковано в газеті "Народне слово" №71 від 30.09.2010 р.