flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мала батьківщина з великою історією

07 червня 2012, 17:33

Кажуть, що Батьківщина починається з того краю, в якому ти народився та живеш, працюєш, проводиш дозвілля. Це не визначені кордони держави, це - рідний і близький серцю та сповнений яскравими спогадам про певні події куточок землі. А знати історію, біографію видатних персоналій своєї місцевості – якнайменше є елементарною ознакою освіченості людини, високого рівня її культурного та патріотичного виховання.

А якщо ще взяти до уваги край багатий на визначні місця, відомих особистостей, які своїми справами зробили неабиякий внесок у розвиток науки, культури і про яких знають не лише в Україні, а й за її межами – то годі й говорити. Саме таким, щедрим на архітектурні пам’ятки, талановитих людей є Кіровоград, в минулому Єлисаветград.

Враховуючі безліч цікавих фактів та історичну значимість міста, а також підтримуючи одну із регіональних ініціатив губернатора обласної державної адміністрації Сергія Ларіна «Історія рідного краю», в господарському суді Кіровоградської області, з пропозиції керівництва і враховуючи побажання суддів поглибити знання, дізнатись більше нового про місто в якому вони живуть, започатковано курс лекцій присвячених прекрасному Єлисаветграду.

Перший такий семінар для суддів господарського суду провів відомий в Україні краєзнавець, геральдист, старший науковий співробітник відділу історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Костянтин Васильович Шляховий. Доповідь його була присвячена історії створення Єлисаветграда, з якої присутні дізналися про утворення міста, його розвиток та про деякі архітектурні пам’ятки.

Краєзнавець Костянтин Шляховий протягом багатьох років досліджує та збирає архівні, археологічні матеріали – тому, безперечно, його виступ базувався на маловідомих фактах.

Цікавою була інформація про земляну фортецю Святої Єлисавети. На сьогодні вона може вважатися пам’яткою європейського фортифікаційного мистецтва XVIII століття – це єдина земляна оборонна споруда, що практично повністю збереглася у Східній Європі до нашого часу. Саме вона і заклала початок майбутнього міста Єлисаветграда.

З фортецею пов’язано і багато відомих імен: так неодноразово перебував у ній видатний полководець і дипломат Михайло Кутузов, а його родина мешкала у Єлисаветграді досить тривалий час, тут народилися та були похрещені його доньки та син.

У своїй лекції Костянтин Васильович окремо зупинився і на історії деяких перших будівель міста, в одному з будинків яких любив зупинятись генерал-губернатор Григорій Потьомкін за підтримки якого у 1787 – 1788 роках у місті була заснована перша в Україні медико-хірургічна школа при Єлисаветградському генеральному шпиталі. Заклад готував лікарів і їх помічників для армії та флоту, а одним із випускників цієї медичної школи був відомий хірург Єфрем Мухін, вчитель Миколи Пирогова, засновника військово-польової хірургії, який працював у шпиталі міста деякий час.

Ще дуже багато цікавих фактів зберігають вулиці та споруди Кіровограда, біографії  видатних людей, які проживали та своєю діяльністю прославили наше місто і зрозумілим є бажання суддів господарського суду продовжувати проведення таких пізнавальних, ознайомчих лекцій з історії рідного краю.

 

Прес-служба

господарського суду

Кіровоградської області