flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підбито підсумки роботи суддів та працівників апарату господарського суду Кіровоградської області у І півріччі 2012 року

13 вересня 2012, 17:26

       Як спрацювали судді та працівники апарату господарського суду Кіровоградської області у І півріччі нинішнього року обговорювалось на чергових зборах суддів участь в яких брали і начальники відділів судової установи.

       Про  результати  роботи,  починаючи  з  інформації  про  статистичні  показники,  виступив голова господарського суду Кіровоградської області Володимир Михайлович Балик. Зокрема, він зазначив, що протягом І півріччя звітного періоду зменшилась кількість звернень з майже всіх категорій спорів, виняток становлять спори про визнання актів недійсними (незаконними) та інші позадоговірні немайнові.

      Така тенденція спостерігається господарським судом Кіровоградської області уже впродовж декількох років та пов’язана із змінами, які відбуваються в економіці нашої держави. Також на роботу господарських судів, які здійснюють правосуддя у сфері підприємницької та економічної діяльності чуттєво впливає удосконалення діючого законодавства, – зазначив голова суду.

       Саме зміни щодо правових засад справляння судового збору, платників, розмірів ставок, які були введені з 1 листопада 2011 року Законом України «Про судовий збір» і є тією причиною зменшення позовів, що надходять до господарського суду.

        Підтвердженням цьому є результати отримані під час дослідження стану звернення до суду одного із активних (у період до введення в дію вказаного Закону) позивачів. Так, з 1 січня до 1 листопада 2011 року цим суб’єктом господарювання нашої області було заявлено 84 позови, поміж них більшу частину 60, або 72 % становили майнові спори із ціною позову до 1609,50 грн, а в середньому – 835,49 грн, 9% – із ціною позову в середньому 3369,51 грн. Тобто, більшість позовів за своєю ціною є меншими, або дорівнюють мінімальному розміру судового збору, що свідчить про вкрай не вигідне, з економічної точки зору, звернення до господарського суду з позовами до таких боржників, оскільки за рахунок судового збору вдвічі збільшується заборгованість. Цим і пояснюється те, що після 1 листопада 2011 року по сьогодні дане підприємство не подавало жодного позову про стягнення заборгованості зі своїх контрагентів.

        Ще однією яскравою закономірністю впродовж звітного періоду є суттєвий спад кількості заяв про визнання боржника банкрутом, поміж яких велику частку займали заяви органів державної податкової служби. Дана ситуація пов’язана із впровадженням у ІІ півріччі 2011 року в органах ДПС комплексної системи запобігання та протидії процесам тенізації економіки, метою якої в тому числі є і упередження безпідставної ліквідації платників податків «ризикових» категорій шляхом процедури банкрутства.

       Загалом у звітному періоді 13% від загальної кількості звернень становлять позовні заяви від прокурорів та інших органів, які звільнені від сплати судового збору.

      Що ж стосується структури розглянутих у І півріччі нинішнього року справ, значних змін не відбулося. Домінуючими залишаються майнові спори – 65%, наступне місце займають справи про укладання, зміну, розірвання договорів та визнання їх недійсними – 12%. Майже таку ж кількість, 11%, у структурі розглянутих справ становлять справи про банкрутство, 8% - справи, які віднесені до інших позадоговірних немайнових спорів, 4% - зі спорів про визнання актів недійсними.

    Порівняно із статистичними даними І півріччя 2011 року по всім вищезазначеним категоріям розглянутих справ спостерігається значне зменшення показників, що є логічним наслідком зменшення кількості звернень до господарського суду.

     Оцінюючи  підсумки  роботи  у  минулому півріччі, Володимир Балик наголосив, що показник якості правосуддя господарського суду Кіровоградської області не виріс, але і не погіршився. Процент змінених та скасованих процесуальних документів становить 2,5 % до загального числа постановлених судових рішень, які підлягають оскарженню.

      Також одним із пріоритетних напрямків діяльності господарського суду у звітному періоді було посилення прозорості й відкритості судової системи. Серед заходів, які підвищують довіру до суду і реалізація яких була розпочата у минулому році та продовжена у нинішньому – здійснення фіксування усіх судових засідань, в яких бере участь хоч один представник будь-якої із сторін, за ініціативою суду, своєчасне наповнення веб-сторінки господарського суду Кіровоградської області актуальними матеріалами та інформацією для представників сторін.

        Необхідна робота проводилась і по розгляду звернень (пропозицій, заяв, скарг) як фізичних, так і юридичних осіб. Однак зменшення кількості звернень громадян до господарського суду у звітному періоді не спостерігалось.

      Підбиваючи підсумки голова суду наголосив, що протягом півріччя активно проводилась підготовка професійних кадрів, приділялась не абияка увага підвищенню рівня їхньої ділової кваліфікації. У І півріччі відбулося поповнення суддівського корпусу: двох суддів призначено на посади суддів строком на п’ять років, а також одну суддю обрано на посаду судді господарського суду Кіровоградської області безстроково.

     Торкнулись на зборах і питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення, поміж яких, на жаль, чимало виявилось проблемних, які пов’язані із дефіцитом асигнувань судової установи, що в свою чергу негативно впливає на роботу суду.

      Підсумовуючи викладене, голова суду зазначив, що в цілому господарський суд Кіровоградської області справився з виконанням поставлених завдань на належному рівні, і висловив сподівання, що надалі судді та працівники апарату суду прикладатимуть максимум зусиль для досягнення якнайкращих показників.

       Всі присутні на зборах взяли участь в обговорені доповіді, за результатами якого сформовано завдання на наступне півріччя та визначені пріоритетні напрямки в роботі.