flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл з обговорення робочого проекту Кодексу суддівської етики

20 вересня 2012, 17:25

      Нещодавно у м. Севастополі відбувся круглий стіл, головною темою якого стало обговорення робочого проекту Кодексу суддівської етики. У роботі засідання взяли участь судді – представники судів м. Севастополя, Автономної Республіки Крим, Запорізької, Черкаської та Кіровоградської областей, а також Ради суддів України і проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) „Справедливе правосуддя”.

     Зі вступними промовами до присутніх звернулись секретар Ради суддів України, суддя Вищого господарського суду України Тетяна Козир та заступник керівника проекту (USAID) „Справедливе правосуддя” Наталія Петрова.

    Про роботу Експертної групи з розробки тексту нового Кодексу суддівської етики доповіла член Експертної групи, суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Валентина Симоненко.  

     З інформацією про підходи до визначення змісту етичних стандартів (принципів та правил), які мають бути викладені в новому Кодексі суддівської етики виступила кандидат юридичних наук, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України Тетяна Фулей, а щодо застосування етичних стандартів розповів голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко.  

    У ході роботи круглого столу учасники обговорили актуальні питання співвідношення та визначення понять „об’єктивність і неупередженість”, доброчесність, добропорядність судді, презумпція обізнаності судді про матеріальні інтереси членів своєї сім’ї, комерційна діяльність та фінансові інтереси судді: де межа? Дискусійними темами були й ті, що стосувались поведінки судді зі ЗМІ та прийнятності присутності в соціальних мережах.

    Від господарського суду Кіровоградської області на засіданні круглого столу була присутня суддя Любов Василівна Деревінська, яка подала пропозиції щодо деяких положень проекту та зазначила, що прийняття Кодексу суддівської етики, який є потребою сьогодення, має зміцнити віру суспільства у справедливий суд.