flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стежками Єлисаветграда

01 жовтня 2012, 17:23

 Як вже повідомлялося, у господарському суді Кіровоградської області запроваджено курс ознайомчих лекцій з історії рідного міста. На черговий такий  захід був запрошений краєзнавець, відомий в області і за її межами, педагог, співавтор книги «Маленький Париж. Елисаветград в старой открытке» Вадим Васильович Смотренко. І хоча народився він у Дніпропетровській області, з 1943 року проживає в Кіровограді, вивчає це місто й своїми дослідженнями зберігає скарбницю минулого про відомих людей, архітектурні пам’ятки та цікаві події Єлисаветградщини.

Розпочав свою лекцію краєзнавець словами привітання присутніх з Днем народження рідного міста, який кіровоградці  відзначали нещодавно. А продекламований власного авторства вірш «Переулок Вишневый», засвідчив трепетне почуття любові та шанобливе ставлення до рідного краю.

Продовжуючи свій виступ, Вадим Смотренко торкнувся теми про фортецю Святої Єлисавети, і хоча на попередній лекції розповідалось про цю архітектурну пам’ятку, Вадим Васильович навів нові цікаві факти, так би мовити доповнив деякими деталями картину про тогочасну земляну оборонну споруду. Наприклад, достовірним є те, що у фортеці в 1774 р. заснована друкарня з якої вийшла перша на Україні книга, надрукована цивільним шрифтом – комедія Жана Батіста Мольєра «Кофейный дом».

А от вулиця на якій зараз знаходиться приміщення господарського суду, - каже Вадим Васильвич, -  перейменована втретє і раніше мала назву Іванівська, потім Луначарського і вже сьогодні – В’ячеслава Чорновола. До речі, на ній немає двох однакових будинків і тому колись тут не висаджували дерев, аби не псувати архітектури.

Загалом у Кіровограді більшість провулків, вулиць мають вже зовсім інші назви. Так, наприклад, колишня вул. Невська – зараз Пашутіна, Олександрівська – Тарковського, провулок Болотний – Пролетарський та інші. Багато з них мали релігійну основу: Вознесенська, Архангельська, Благовіщенська, Покровська. В назви інших – покладені імена святих і царів: Іванівська, Миколаївська, Олександрійська.

Була в Кіровограді й відома крамниця книг, в якій можна було придбати рідкісні видання, в оригіналі В.Шекспіра, В. Скотта, Й. Гете, інших письменників.

Все, що розповів за час лекції Вадим Смотренко, лише краплинка із його багажу знань і зібраних ним матеріалів про Єлисаветград.

Судді господарського суду Кіровоградської області вдячні краєзнавцю за пізнавальну розповідь про цікаві сторінки нашого степового краю.