flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова господарського суду Кіровоградської області та заступник голови взяли участь у підготовці голів та заступників голів місцевих господарських судів

08 листопада 2012, 17:17

           З 29 жовтня по 2 листопада нинішнього року відбулася підготовка голів та заступників голів місцевих господарських судів, проведення якої організовувала Національна школа суддів України (НШСУ).

Участь у роботі п’ятиденних занять взяли і голова господарського суду Кіровоградської області Володимир Михайлович Балик та заступник голови Євгенія Миколаївна Наливайко.

Традиційно розпочався захід із виступу представників від НШСУ. Так, виконуюча обов’язки ректора НШСУ, кандидат юридичних наук, професор Наталія Георгіївна Шукліна та суддя Верховного Суду України у відставці, Заслужений юрист України, начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ Микола Юхимович Лавренюк побажали присутнім продуктивної  та цікавої співпраці. З привітальним словом звернувся і виконуючий обов’язки Голови Вищого господарського суду України (ВГСУ) Анатолій Йосипович Осетинській, який у своїй змістовній доповіді торкнувся низки питань стосовно діяльності судів першої інстанції та висловив пропозиції щодо удосконалення роботи господарських судів. 

Загалом протягом навчання, згідно затвердженої програми суддями Вищого господарського суду України та науковцями у галузі права були висвітлені актуальні теми з подальшим їх обговоренням учасниками.

Про адміністрування в судах, що безпосередньо стосувалось слухацької аудиторії, розповів голова Державної судової адміністрації України Руслан Іванович Кирилюк.

Корисною була інформація щодо формування єдиної судової практики при вирішенні корпоративних спорів та тих, що виникають при виконанні кредитних договорів з якою виступив суддя, секретар судової палати ВГСУ, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Олександр Васильович Кот.

Щодо єдності судової практики при розгляді справ та про деякі питання застосування земельного законодавства доповідав суддя, секретар судової палати ВГСУ, Заслужений юрист України Євген Володимирович Першиков. З цієї теми виступив і начальник відділу забезпечення роботи заступника Голови Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук Дмитро Вікторович Ковальській, зупинившись на особливостях розгляду господарських справ, які виникають з договорів оренди землі.

Морально-етичні стандарти поведінки суддів окреслила у своєму виступі суддя ВГСУ, секретар Ради суддів України, Заслужений юрист України Тетяна Павлівна Козир.

Суддя ВГСУ, член Ради суддів України Інна В’ячеславівна Алєєва розповіла колегам про застосування в роботі місцевих та апеляційних господарських судів постанов Пленуму Верховного Суду України і пленумів вищих спеціалізованих судів.

Окремі теми викладені суддями ВГСУ, Заслуженими юристами України Богданом Юрійовичем Львовом та Ігорем Михайловичем Бенедисюком стосувались деяких питань практики розгляду справ у спорах, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності, а також захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності в мережі Інтернет, конкурентного законодавства та недобросовісної конкуренції, особливостей застосування чинного законодавства, підвідомчості справ, судового захисту порушених прав, у тому числі в сфері промислової власності.

Стосовно законодавства про правочин та особливості його застосування розповіла професор кафедри цивільного права Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, академік Академії правових наук України, доктор юридичних наук, Заслужений діяч науки і техніки України Наталія Семенівна Кузнєцова. Про особливості розгляду окремих категорій справ з присутніми поділилась суддя ВГСУ, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Наталія Олександрівна Волковицька, а доповідь судді ВГСУ, доктора юридичних наук, професора Бориса Мойсейовича Полякова стосувалась новел законодавства про банкрутство в Україні.

З наукової точки зору проблемні питання щодо антикорупційного законодавства в судовій системі висвітлили доктор юридичних наук, професор кафедри фінансового права Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Данило Олександрович Гетманцев та Наталія Миколаївна Ахтирська – доцент кафедри криміналістики цього ж університету, кандидат юридичних наук.

Увазі присутніх були запропоновані теми суддів ВГСУ, кандидатів юридичних наук, Заслужених юристів України Бориса Миколайович Грека та Тетяни Борисівни Дроботової про відповідальність у грошовому зобов’язані та щодо порядку здійснення судового провадження під час розгляду справ у суді першої інстанції за приписами ГПК України, а також практика вирішення господарських спорів з урахуванням останніх постанов ВСУ. Цікавим був виступ судді, заступника голови Київського апеляційного господарського суду Анатолія Анатолійовича Верховця щодо процесуальної диверсії.

В останній день підготовки, під час закриття заходу відбулося підбиття підсумків та вручення учасникам Сертифікатів Національної школи суддів України.

Варто зазначити, що керівництво і працівники господарського суду Кіровоградської області у другому півріччі 2012 р. завдяки наданому фінансуванню активно беруть участь у навчальних заняттях, які проводить НШСУ.