flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

1 квітня 2014 року у господарському суді Кіровоградської області проведено щотижневу оперативну нараду суддів

01 квітня 2014, 18:13

Суддями господарського суду Кіровоградської області розглянуто низку питань порядку денного щотижневої оперативної наради. Так, насамперед присутніми проаналізовано причини скасувань та змін судових рішень господарського суду в апеляційному і касаційному порядку. Також голова суду зазначив, що направлення процесуальних документів до ЄДРСР і оформлення рішень, ухвал, постанов здійснювалось з дотриманням усіх необхідних строків. Крім того, під час наради суддями розглянуто та обговорено правові позиції Верховного Суду України щодо застосування статті 625 Цивільного кодексу України в цивільному судочинстві.

Доповідаючи з цього питання суддя звернув увагу присутніх на змісті статті 625 ЦК України та сфері її застосування; правовій природі та підставах застосування відповідальності, передбаченої ст. 625 ЦК України, співвідношення такої відповідальності з суміжними поняттями. Поряд з цим проаналізовано особливості відповідальності за порушення грошового зобов’язання в окремих видах правовідносин.

Окремо наголошено на застосуванні відповідальності, передбаченої ст. 625 ЦК України, разом з неустойкою, яка встановлена іншим законом чи договором, та процентів за правомірне користування грошовими коштами, а також застосування ч.2. ст. 625 ЦК України до грошових зобов’язань, визначених в іноземній валюті, розглянуто спірні процесуальні питання.

Продовжуючи оперативну нараду, голова суду В.М. Балик повідомив присутнім про результати розгляду Вищим господарським судом України звернення, надісланого господарським судом Кіровоградської області з пропозицією внести зміни до п.п. 3.20 п. 3 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції», передбачивши запропонований господарським судом порядок передачі до апеляційної інстанції справ про банкрутство, у яких оскаржуються ухвали, якими не завершується розгляд справи.

Вказана необхідність викликана тим, що у більшості випадків справи про банкрутство сформовані у велику кількість томів (у деяких випадках і більше, ніж у 50), відтак обсяг матеріалів, необхідний для копіювання у разі оскарження ухвал у таких справах, є неймовірно значний. Іноді працівники суду вимушені виготовляти копії матеріалів оскарження і у вихідні дні, і до 21-22 години у робочі дні задля того, щоб не порушити триденний строк направлення апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції, передбачений частиною 3 статті 91 Господарського процесуального кодексу України.

Таким чином, з метою уникнення труднощів при виготовленні матеріалів оскарження ухвал у справах про банкрутство, значної економії паперу та витрат на копіювальну техніку господарський суд Кіровоградської області запропонував у випадку оскарження учасниками судового процесу проміжних ухвал у справах про банкрутство, зупинивши провадження у таких справах на підставі статті 79 Господарського процесуального кодексу України, направляти до суду апеляційної інстанції всю справу про банкрутство, а не копії її матеріалів.

Голова господарського суду зазначив, що Вищий господарський суд України надіслав відповідь у якій повідомив, що відповідні пропозиції враховуватимуться у доопрацюванні підготовленого проекту постанови пленуму «Про внесення змін і доповнень до деяких постанов пленуму Вищого господарського суду України».

З усіх розглянутих питань оперативної наради прийнято відповідні рішення.