flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УВАГА! З 1 листопада 2011 року набере чинності Закон України «Про судовий збір»

13 жовтня 2011, 17:39

Законом України «Про судовий збір» від 8 липня 2011 року N 3674-VI, котрий набере чинності з 1 листопада 2011 року, визначено правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Частиною 10 статті 10 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Законів України «Про захист прав споживачів», «Про доступ до судових рішень», «Про виконавче провадження» та до Декрету Кабінету Міністрів України» «Про державне мито».

Згідно змін до Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК) у тексті Кодексу  слова «Державне мито» в усіх відмінках замінено словами «судовий збір».

Виключено статті 45-471, котрими визначався розмір, порядок сплати та повернення державного мита. Натомість у ч. 2, котрою доповнено ст. 44 ГПК, передбачено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і  звільнення від сплати встановлюються законом.

У ст. 2 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» виключено пункти, згідно яких державне мито мало справлятися із позовних заяв, заяв з переддоговірних спорів, заяв (скарг) у справах окремого провадження і скарг на рішення, прийняті відносно релігійних організацій, з апеляційних скарг на рішення судів і скарг на рішення, що набрали законної сили, а також за видачу судами копій документів та із позовних заяв і заяв кредиторів у справах про банкрутство, що подаються до господарських судів, та апеляційних і касаційних скарг на рішення та постанови, а також заяв про їх перегляд за нововиявленими обставинами.

Виключено також зі ст. 3 Декрету пункти, котрими встановлювалися ставки державного мита, що справляються із заяв і скарг, що подаються до суду та за видачу судом копій документів, а також із заяв, що подаються до господарських судів.

У Законі України «Про доступ до судових рішень» викладено в новій редакції ч. 6 ст. 9, якою передбачено, що за виготовлення копії судового рішення справляється судовий збір у розмірі, встановленому законом (згідно попередньої редакції - копія судового рішення видавалася за плату в розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України).

У ст. 87 Закону України «Про виконавче провадження» виключено положення, згідно якого стягувач звільняється від сплати державного мита при зверненні з позовом до юридичної особи, зазначеної у статті 3 Закону, яка зобов'язана здійснити стягнення коштів з боржника, у разі невиконання рішення з вини такої юридичної особи.

У Законі України «Про захист прав споживачів» (ч. 3 ст.22), де встановлено що споживачі звільняються від сплати державного мита за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав – слова «Державного мита» замінено словами «Судового збору».

 

УСІ ЗМІНИ, ВІДПОВІДНО ДО ЗАКОНУ ТАКОЖ НАБЕРУТЬ ЧИННОСТІ

З 1 ЛИСТОПАДА 2011 РОКУ

 

Законом передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду,  –  у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

    

Згідно Закону ставки судового збору за подання заяв та скарг до господарського суду встановлено в таких розмірах:

1) з позовної заяви майнового характеру

2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати* та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат

2) з позовної заяви немайнового характеру

1 розмір мінімальної заробітної плати

 

3) із заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову

1,5 розміру мінімальної заробітної плати

 

4) з апеляційної скарги на рішення суду

50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми

5) з касаційної скарги на рішення суду

70 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми

6) із заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами

50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру — 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми

7) із заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України

70 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання

 позовної заяви майнового характеру — 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми

8) з апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду

0,5 розміру мінімальної заробітної плати

9) заяви про скасування рішення третейського суду

2 розміри мінімальної заробітної плати

10) із заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду

1,5 розміри мінімальної заробітної плати:

 

11) із заяви про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду

2 розміри мінімальної заробітної плати:

 

 

* «До відома: розмір мінімальної заробітної плати (згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» від 06.12.2012 р.  № 5515-VI) з 1 січня 2013 року - 1147 гривень».

  

Законом встановлено такі розміри витрат

за видачу судами документів:

 

1) за повторну видачу копії судового рішення

 

1 гривня за кожний аркуш копії

2) за видачу дубліката судового наказу та виконавчого листа

 

3 гривні

3) за роздрукування технічного запису судового засідання

 

5 гривень за кожний аркуш тексту на папері формату А4

4) за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання

 

15 гривень

5) за виготовлення копії судового рішення у разі, якщо особа, яка не бере (не брала) участі у справі, якщо судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов’язків, звертається до апарату відповідного суду з письмовою заявою про виготовлення такої копії згідно із Законом України «Про доступ до судових рішень».

1 гривня за кожний аркуш копії

  

ПІСЛЯ НАБРАННЯ ЧИННОСТІ ДАНИМ ЗАКОНОМ СТЯГНЕННЯ ВИТРАТ 

 

НА ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СУДОВОГО ПРОЦЕСУ БУДЕ ПРИПИНЕНО