flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Медіація – альтернативне врегулювання спорів

05 листопада 2018, 16:37

Життя – непередбачуване! Дуже часто громадяни зустрічаються з життєвими обставинами, коли рано чи пізно необхідно захищати гарантовані законом порушені права та інтереси.

У таких випадках кожен обирає зручний для себе спосіб вирішення спору, зазвичай звертаючись до суду, і в цьому випадку мають рацію, адже саме на суди покладено обов’язок вирішення спорів.

Дедалі частіше можна зустріти практику альтернативного вирішення правових конфліктів без звернення до класичних судових процедур. Однією з таких альтернатив - позасудова процедура медіації.

Медіація – добровільний, конфіденційний спосіб вирішення спорів, під час якого медіатор допомагає учасникам конфлікту врегулювати наявні розбіжності, шляхом конструктивних переговорів.

Поняття «медіація» прийшло в Україну більше 20 років з практики демократичних розвинутих країн. З того часу на території України розпочато впровадження медіації у суспільну та правову практику, шляхом дослідження зарубіжного досвіду, розроблення і виконання пілотних проектів впровадження медіації в судах, правоохоронній сфері тощо.

Проте, на сьогоднішній день, питання проведення процедури медіації на законодавчому рівні не врегульовано.

Таким чином, головними ознаками медіації є:

Створюючи атмосферу конструктивної співпраці, медіатор виступає посередником, який дбає про коректне ставлення сторін одна до одної, при цьому до його компетенції не входить прийняття рішень.

Враховуючи вищезазначене, можна зробити висновок, що рішення спорів за допомогою медіації має низку переваг:

  Так в чому ж відмінність судового процесу від медіації?

За результатами медіації оформлюється угода між сторонами конфлікту щодо шляхів врегулювання спору( з чітко визначеним порядком виконання своїх зобов’язань). У разі наявності судового спору в результаті медіації може бути укладена мирова угода, якою буде завершено спір.

03 жовтня 2017 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 2147-VIII, «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», яким введено процедуру врегулювання спору за участю судді. Проте вказана процедура за своєю суттю не є медіацією.

Ознайомитись з основними відмінностями медіації від процедури врегулювання спору за участю судді можна в інфографіці, розробленій Українською академією медіації.