flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Кіровоградської області стягнув з РФ збитки у зв’язку зі збройною агресією

13 березня 2024, 13:53

Господарський суд Кіровоградської області розглянув позов Приватного акціонерного товариства «Міжнародна акціонерна авіаційна компанія «УРГА» до Російської Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації про стягнення збитків.

В обґрунтування позовних вимог Приватне акціонерне товариство "Міжнародна акціонерна авіаційна компанія "УРГА" зазначило, що внаслідок ракетного удару, нанесеного Російською Федерацією, завдано майнової шкоди у вигляді пошкодження та знищення майна, яке належить позивачу.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд встановив таке, що внаслідок ракетного обстрілу було пошкоджене належне позивачу на праві власності майно.

Матеріали справи не містять жодних доказів використання зруйнованого майна позивача з воєнними цілями.

Відтак, дії відповідача були вчинені всупереч законам і звичаям війни, а отже, відповідач несе повну відповідальність як за відповідний ракетний удар, так і за спричинені ним наслідки, у тому числі і за шкоду, заподіяну майну позивача.

Отже, матеріали справи підтверджують неправомірну поведінку Російської Федерації, яка полягає у незаконній воєнній агресії проти України та здійсненні ракетних обстрілів території України, внаслідок чого 28 липня 2022 року ракети влучили по території, на якій знаходилося майно позивача, завдавши руйнувань рухомому та нерухомому майну останнього.

Частиною 3 ст. 386 Цивільного кодексу України передбачено, що власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.

За таких умов, пошкодження (руйнування) належного позивачу на праві власності майна порушує відповідне право власності позивача, який у зв'язку із цим набуває право на відшкодування заподіяної йому шкоди.

У відповідності до висновків автотоварознавчої, будівельно-технічної, комісійної та оціночно-будівельної судових експертиз, проведених судовими експертами, встановлено розмір шкоди, заподіяної внаслідок ракетного удару у зв'язку із збройною агресією РФ, а саме – 450 084 752,00 грн в діючих цінах на момент проведення дослідження.

Таким чином, матеріали справи підтверджують склад цивільного правопорушення, а відтак вимога позивача про стягнення завданої матеріальної шкоди у розмірі 450 084 752,00 грн підлягає задоволенню.

Детальніше з текстом рішення від 27.02.2024 у справі № 912/2016/23 можна ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/117526415