flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про проведений аналіз навантаження суддів і дотримання їхньої спеціалізації при розподілі справ автоматизованою системою документообігу

15 квітня 2011, 18:11

          Відповідно до ст. 2-1 Господарського процесуального кодексу України в господарському суді Кіровоградської області з 01.01.2011 р. функціонує автоматизована система документообігу, основним завданням якої є забезпечення об’єктивного та неупередженого розподілу справ між суддями з додержанням принципів черговості та рівної кількості справ для кожного судді.

Згідно заходів, затверджених на виконання постанови пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2011 р. «Про підсумки роботи господарських судів України за 2010 рік та завдання на 2011 рік», проаналізовано навантаження суддів і дотримання їхньої спеціалізації при розподілі справ автоматизованою системою документообігу.

За результатами проведеного дослідження виявлено проблему нерівномірного навантаження як між суддями різних спеціалізацій так і в межах відповідної спеціалізації.

Найбільше навантаження мають судді, які спеціалізуються на розгляді справ пов’язаних з державним регулюванням економічних відносин. Їх навантаження складає 154% у порівнянні з середнім навантаженням судді господарського суду.

Судді, які спеціалізуються на розгляді справ у спорах між господарюючими суб’єктами працювали у звітному періоді із навантаженням 119% у порівнянні із середнім. Навантаження суддів, що розглядають справи про банкрутство складає 55%, а суддів, які спеціалізуються на розгляді справ у господарських спорах, пов’язаних із захистом права на об’єкти інтелектуальної власності та які виникають з корпоративних відносин – 46% у порівнянні із середнім.

З більшим навантаженням, ніж було встановлено рішенням зборів суддів від 30.12.2010 р., працювали судді, які займають адміністративні посади.

Усунення виявлених недоліків розподілу судових справ в автоматичному режимі можливе шляхом встановлення наступних, вже  розроблених, версій комп’ютерної програми, оскільки в них реалізовані методи вирівнювання навантаження при визначенні судді по справі (ймовірність розподілу справи «не менше 50%» на того суддю, який має найменший коефіцієнт навантаження; врахування граничного відсотка відхилення; можливість встановлення періоду, за який розраховується навантаження) та їх тестування у господарському суді показало позитивні результати.